До 25.01. можем да видим Пикасо в Двореца

12 януари, 2016 14:31 | Афиш, Изкуство, Култура, Свободно време | Няма коментари

До 25.01. можем да видим Пикасо в Двореца

Изложбата „Пикасо. Вечното търсене“, която включва 85 творби на гениалния испански художник Пабло Пикасо, ще може да бъде разглеждана само още две седмици в Национална галерия „Двореца“ на пл. „Княз Александър I“ № 1 в  София.

 

Експозицията, специално изготвена за България, е с творби на Пикасо, предоставени от къщата-музей „Пикасо“ в Малага. Представени са 78 литографии и 7 керамики в оригинал. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра – интерпретации по Кранах и Дьолакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките са вдъхновени от бикоборството.

 

Изложбата се организира от Посолството на Кралство Испания в София и Института „Сервантес“, със съдействието на Министерството на културата на Република България и Столична община.

 

Посетителите на изложбата в Национална галерия „Двореца“ на пл. „Княз Александър I“ могат да видят и оценят творби на гениалния творец, създадени между 1920 и 1971 г. „Това са 5 десетилетия непрекъснато творчество, процес на непрекъснато търсене”, каза на откриването на изложбата в края на м. октомври 2015 г. директорът на Държавната агенция за управление на къщата-музей „Пикасо” в Малага г-н Хосе-Мария Луна, която осигурява творбите на прочутия творец.

 

На пресконференцията по повод откриването в Национална галерия „Двореца“ на изложбата „Пикасо. Вечното търсене“ заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова подчерта, че ставаме свидетели на едно изключително оригинално културно събитие, което, безспорно, ще бъде и една от най-интересните прояви в културния календар на столицата ни.

 

Като част от съпътстващата програма за изложбата на Пикасо в София, организаторите на експозицията съвместно с Фондация „Изиарт“ реализираха и детска програма от ателиета по рисуване. Ателиетата за децата включваха теоретична и практическа част по няколко теми: Интерпретации на класически картини и Пикасо, Кубизъм, Митологията и Пикасо, Японски щампи и Пикасо, Колаж, Портрет и Пикасо, Африкански маски и Пикасо, Монотипия, Линогравюра.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата