Наши математици обраха златните медали на олимпиада в Казахстан

21 януари, 2016 11:27 | Денят, Образование, Средно образование | Няма коментари

Наши математици обраха златните медали на олимпиада в Казахстан

Отборът на Софийската математическа гимназия отново обра златните медали на международна олимпиада. Той е на впечатляващото първо място със завидни резултати и в трите научни категории и почетното звание “Най-добър отбор” / “The Best Team”.

Между 13 и 19 януари в Алмати, Казахстан, се проведе XII Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика. Включиха се 278 ученици в 54 отбора от 17 страни. Българските ученици спечелиха общо 10 медала – 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов.

Наградата Grand Prix е присъдена на 1329-то Московско училище, следван от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки. Така в отборното класиране отборът на Софийската математическа гимназия е на впечатляващото първо място със завидни резултати и в трите научни категории и почетното звание “Най-добър отбор” / “The Best Team”.

В раздел математика златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас) и Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел информатика ненадминатият Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и съответен златен медал. Сребро – за Иво Дилов (12 клас) и Антон Чернев (12 клас), а десетокласникът Иван Ганев завоюва бронз. Заедно с Валентин Борисов, Емилиян Грешков, Ивайло Георгиев и Георги Бонев, те представиха Шумен и шуменската школа по информатика, водени от ръководителя си Бисерка Йовчева. Ръководителите от СМГ са Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев по математика, Илиан Илиев по физика, Бойко Банчев по информатика.

Във физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки – СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са донесли на страната ни общо 698 медала – 124 златни, 246 сребърни и 328 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Снимка: СРООПН

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата