„Премълчано разказано“ – нов спектакъл в театъра на НБУ

29 януари, 2016 16:43 | Афиш, Висше образование | Няма коментари

Първото представяне на спектакъла на Университетски театър на НБУ се състоя в град Сливен

На 24 януари 2016 г. на сцената на ДТ „Стефан Киров“, при огромен интерес от страна на институции и граждани, се състоя първото представяне на спектакъла „ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО“.

Спектакълът е продукция на Университетски театър на Нов български университет и е под режисурата на неговия директор – доц. Възкресия Вихърова.

Пред очите на зрителите в препълнения театрален салон оживяха историите на три жени, преживели домашно насилие, споделени анонимно.

Актрисите Добриела Попова, Диана Спасова, Росица Гевренова и Яна Грозданова пресъздадоха историите на реалните прототипи на спектакъла чрез техниката „Вербатим театър“.

Професионалната актьорска игра разказа често премълчаваното като преведе зрителите през ситуации от живота на насилваната жена, представяйки кошмарът, който е част от ежедневието й по разбираем, но едновременно с това замислящ начин.

Не закъсня и рефлексията на зрителите в резултат от документалния театър. Още на следващата сутрин екипът на спектакъла получи гледната точка на осемнадесет годишно момиче, която беше прочетена на последващата конференция по темата.

„Понякога критото с години изплува на повърхността само за една нощ. Понякога и час е достатъчен на една жена да осъзнае, че никой няма право над нея, живота, здравето и тялото й.“

Това е само част от писмото на младата жена, която  с обикновени думи със силно звучене споделя мислите си в резултат от гледаното.

Спектакълът е част от социалната продуцентска програма, която развива Университетски театър на НБУ, и чиято цел е изграждането, в партньорство с организациите от правителствения и неправителствения сектор, работещи по темата,  на  платформа „Артисти срещу насилието“, съдържаща поредица от  културни събития, изразяващи проблема.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие на Нов български университет, ЕНП от Европейския парламент и община Сливен.

Във връзка с това, „ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО“ се присъедини  към едногодишната кампания на евродепутата Мария Габриел „Насилието над жени: Да отворим очи, да нарушим мълчанието“, част от която беше и неговото първо представяне.

Следващите дати, на които може да бъде гледан спектакъла са 25 и 26 февруари в Драматичен театър гр. Ловеч.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата