Кой е подлият подлог?

10 февруари, 2016 13:01 | Мнения | Няма коментари

Кой е подлият подлог?

Димитър Бежански

Мине, не мине година и току припламне в научните и в журналистическите среди баналната вече дискусия – да се премахне ли пълният член в българския език или да не се премахва. Аргументът на тези, които настояват за премахването му, е че повечето хора не го използвали правилно. Егати! Значи, да го премахнем заради неграмотниците, така ли?! Ами тогава защо не премахнем и пътните знаци, щото повечето шофьори не ги спазват?!

А иначе пълният член наистина масово се слага там, където не му е мястото. Отворете който щете вестник и четете! Или слушайте радио. Или гледайте телевизия.

„Цената на газЪТ вече не вдига инфлацията.”

„България ще увеличи износЪТ си за Западна Европа.”

„Никол Кидмън е на път да уреди личниЯТ си живот.”

Колеги, запомнете! Много е простичко! И лесно. Учи се още в основното училище. Пълен член се слага когато съществителното от мъжки род играе ролята на подлог в изречението! А пък подлог е онзи, който върши действието. Най-лесно ще го откриете, като зададете въпроса “кой”.

Кой е на път да уреди личния си живот?

Никол Кидмън! Следователно Никол Кидмън е подлог. Кой вече не вдига инфлацията?

Цената на газа! Значи цената е подлог.

И така нататък.

Изобщо, колеги журналисти,  не смятате  ли, че много рядко задаваме въпроса “кой”? И по тази причина не само пишем неграмотно. Това е малката беда. Голямата беда е, че от ден на ден всичко отива все по на зле. Защото не търсим подлога! Не се интересуваме кой върши действието. Никой в нашата държава не търси подлога. Нито правителството, нито парламентът, ни-кой!

А въпроса “кой” би трябвало да задаваме стотици пъти на ден. Да го задаваме наляво и надясно!

Кой фалира в крайна сметка КТБ  и кой прибра парите на народеца?

Кой измисли здравната каса, ама така я измисли, че човек като се разболее най-доброто лекарство да му се вижда стрихнинът?

Кой пуска бизнесмени с по осемнайсет висящи дела, за да имат възможност за деветнайсето висящо дело?

Кой направи образованието ни такова, че от училището да излизат полуграмотни полуидиоти?

Кой докара селянина до дереджето на Боне Крайненеца? Ама сегашният Боне Крайненеца даже няма ни Белчо, ни Сивушка! Лично той вече тегли ралото, подпомаган единствено от баба Боневица!

Тези дни научих, че според последни данни на Европейската комисия  четирийсет процента от безработните българи, когато започнат работа, пак си остават бедни. За жалост нито Европейската комисия, нито нашето социално министерство ни дават данни колко не от току-що започналите работа, а от  в с и ч к и  работещи са бедни.

Е, не трябва ли пак да потърсим подлога. Да зададем въпроса – кой направи така, че България да е една от малкото страни, в които съществува феноменът работещи бедни, тоест хора, които не могат да си плащат сметките, не могат да си купуват лекарствата и семействата им гладуват в буквалния смисъл на думата.

Кой? Кой? Кой? Кой е подлогът в това безкрайно, мъчително и жестоко изречение? Кой върши действието? Кой е този подъл подлог?

Мнението е изразено в ефира на БНР. Снимка: 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата