Приемат се предложения за „Нощ на музеите“ 2016

2 февруари, 2016 11:28 | Денят, Култура | Няма коментари

Министерството на културата ще приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата европейска „Нощ на музеите” – 2016. Това съобщиха от културното ведомство. Очаква се десетки музеи и галерии да участват в европейската инициатива.

За първи път активно ще се включи и Национална галерия „Квадрат 500“, чиято представителна експозиция на е разположена в 28 зали на четири етажа

На 21 май 2016 г. (събота) ще се проведе 12-ото издание на инициативата. Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата

Предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите” – 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.
Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.
В предстоящата Европейска „Нощ на музеите” на 21 май 2016 г., когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

В миналогодишното издание само в София над 50 музея и галерии бяха с отворени врати в Нощта на музеите и посрещнаха хиляди посетители, припомнят от Министерството на културата.
По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това – към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите” на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата