Унгарците протестират срещу образователната реформа

5 февруари, 2016 13:54 | Денят, Образование | Няма коментари

Унгарците протестират срещу образователната реформа

В цяла Унгария има протести срещу образователната реформа, която сегашното правителство провежда в страната. 5000 души демонстрираха в град Мишколц, откъдето тръгна общонационалният протест. Унгарците обвиняват политиците и най-вече Орбан в умишлено оглупяване на учениците.

Авторитарното управление на премиера е на път да съсипе образователната система, твърдят протестиращите. Те настояват да се върне финансовата независимост на училищата, както и правата на директорите, съобщи bTV.

Правителството на Орбан поема образованието под свой контрол през 2010 година, когато създава единен надзорен орган, наречен Клик. Той контролира всички сфери на образователната система, включително и производството и доставката на тебешири, твърдят протестиращите.

Според тях са заложени непосилни цели пред учители и ученици. Системата е претоварена, няма време за повече упражнения и за задълбочаване на познанията, коментира учителят Оливер Пилц. „Правителството не иска образовани и креативни хора, а глупави роботи, които да се управляват лесно”, твърди пенсионираната учителка Марта Балико.

Правителството също отчита недостатъци в системата и организира преговори с учителите. Пред пармалента ще има протест на 13-и февруари.

Кадър: Youtube

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата