Готови са 9-те национални програми за финансиране на училища и градини

18 март, 2016 16:31 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Готови са 9-те национални програми за финансиране на училища и градини

Общата сума надхвърля 50 млн. лв.

Готови са деветте национални програми, по които Министерството на образованието и науката ще финансира развитието на средното образование. По тях всяка година се отпускат средства над предвидените в бюджета за детски градини и училища. Тази година общата сума е в размер на 50 394 000 лева, съобщават от ведомството.

Програмите са: „Оптимизация на училищната мрежа”, „Система за национално стандартизирано външно оценяване”, „Роден език и култура зад граница”, „Ученически олимпиади и състезания“,„Осигуряване на съвременна учебна среда”, „Без свободен час в училище“, „Развитие на педагогическите кадри”, „Достъпно и сигурно училище“ и„Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование”.

За първа година в новата програма „Информационни и комуникационни технологии“ ще бъдат включени и детски градини. Планира се в 30% от яслите и детските градини да бъдат внедрени модерни технологии в образователния процес.

По програма „Достъпно и сигурно училище“ с общ бюджет 2 млн. лева държавните училища могат да кандидатстват с проекти  за видеонаблюдение, монтиране на паник бутони и други мерки за охрана. Новият модул „Сигурност“ се въвежда заради зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблеми с наркоразпространението, повишената терористична обстановка, както и ограничените финансови възможности на училищата.

2 634 000 лева е бюджетът на програма „Ученически олимпиади и състезания“, а други 2 млн. лева – за изплащане на възнаграждения на учители, които заместват свои колеги, за да няма пропуснати часове.

Детските градини ще получават 100% от средствата за обезщетения на персонала тази година, пише в проекта на програма „Оптимизиране на училищната мрежа“ за 2016 г. През миналата година средствата за тях бяха до 50%. За оптимизиране на училищната мрежа са предвидени общо 24 860 000 лева, се посочва в съобщението на МОН.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата