Трима гимназисти представят България на Intel ISEF

26 април, 2016 13:51 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Трима гимназисти представят България на Intel ISEF

Трима гимназисти ще представят България на най-голямото пред-университетско състезание по науки и инженерство в света, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година във Финикс, Аризона, САЩ, от 8 до 13 май.

Българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив и Дона-Мария Иванова от Русе ще се съревновават с голям брой от световните млади учени, следващо поколение предприемачи и създатели, които се борят с теми, обхващащи от технологични иновации, до интерактивни роботи, до нови начини за третиране на рак. Проектите на българските ученици са в областта на математиката.

Богдан Джорджеску, Intel Channel Account Manager, България и Румъния, коментира: “Светът бързо се развива. Ние в Intel знаем, че са необходими ярки умове и таланти, за да се отговори на глобалните предизвикателства на утрешния ден, ние се нуждаем ученици от всякакъв бекграунд да се ангажират с науки, технологии, инженерство и математика. Intel вярва, че младите хора са ключът към бъдещите иновации и солидното образование по науки, технологии и математика, в комбинация с умения като критично мислене, сътрудничество и дигитална грамотност са изключително важни за техния успех.

В България, ние се радваме, че повече момичета ще участват тази година. Това е знак, че светът се променя и отпадат ограничения, които имаше досега в сферата на науките и технологиите. Младите научни таланти са бъдещето. А бъдещето е в иновациите. Пожелаваме успех на тримата български участници в Intel ISEF!”

 

Паолина Гаджулова е в 11 клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Темата на нейния проект, с който ще се състезава на Intel ISEF 2016, е „Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три организма.“

Паолина изследва специфичен вид разклоняващи се случайни процеси върху тороидална (с формата на геврек) решетка, които се оказва, че имат двустранно приложение – както в моделирането на популации, така и в изследването на паралелните изчисления.

Методът, с който работи, генетични алгоритми, е един от най-важните метаевристични подходи, но досега е оставал извън обсега на изучаването на задачи от типа WaTor. Паолина е един от много малкото ученици в България, които се фокусират върху метаевристики и освен това е олимпиаден състезател по информатика.

Метаевристичните алгоритми използват аналогии с естествени процеси, за да получат приблизителни стойности на изчислително трудни задачи и имат огромни приложения във всички сфери на знанието, от микропроцесорен дизайн, до обществени науки.

 

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. Темата на нейния проект е “Как да не спечелим от тото?”

Дона-Мария изследва въпрос от теория на кодирането, като предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път.

Избраната от нея сфера, теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации, от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати.

Тя е олимпиаден състезател по математика.

 

Кристиан Георгиев е в 12 клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Неговият проект за Intel ISEF 2016 се нарича „Върху големината на множества от прави в Fn, изпълняващи аксиомата на Волф“.

Проектът на Кристиан касае популярната област около множествата на Какея, чиито приложения в области като хармоничния анализ тепърва ще се изясняват.

Това е неговият първи проект в тази област, след като преди това е работил заедно с Дона-Мария в сферата на топологията. Той също е олимпиаден състезател и е участник в националния отбор по математическа лингвистика.

Кристиан продължава традицията за поне един чисто теоретичен проект от България всяка година. Приложенията на неговите резултати са изцяло в областта на математиката в изучаването на крайни полета.

 

За Intel ISEF

Intel International Science and Engineering Fair, най-голямото в света състезание за научни изследвания, насърчава милиони ученици да изследват своята страст към развитие на иновации, които променят начина, по който работим и живеем. Intel пое титулното спонсорство на International Science and Engineering Fair през 1997 година като част от усилие за привличане на по-голямо внимание към постиженията по математика и науки, за окуражаване на повече младежи да се посветят на тези области и за подчертаване на влиянието, които тези предмети имат върху бъдещето на иновациите.

 

Всяка година, милиони ученици, които участват в местни и регионални научни конкурси в рамките на афилиираната към Intel ISEF мрежа се стремят към възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за стипендии и награди. Победителите в националните конкурси получават правото да представят своята страна на Intel ISEF в САЩ.  В последните години над 1500 финалисти се събират всяка година на финалите в САЩ.

Проектите на финалистите  използват нови и напредничави технологии обхващат широк диапазон от дисциплини, които често се занимават с проблеми, които са затруднявали учените в продължение на години, и които могат да доведат до ключови научни открития.

 

Учениците ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавано жури и пред публиката, докато се състезават за стипендии и награди. Миналата година наградният фонд под формата на награди и стипендии беше близо 5 милиона долара.  Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 13 май 2016 година. Winners in each category will be announced on May 13, 2016.

 

Допълнителна информация: http://www.intel.com/education/isef  и https://www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair

 

 

За Intel

Intel (NASDAQ: INTC) разширява границите на технологиите, за да направи възможни най-удивителните изживявания. Информация за Intel и работата на нейните над 100,000 служители можете да намерите на  newsroom.intel.com и intel.com.

Intel и логото на Intel са търговски марки на Intel Corporation в САЩ и други страни.

*Други имена и марки могат да бъдат собственост на други.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата