Училищни празници с джаз и хвърчила

17 април, 2016 20:14 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Училищни празници с джаз и хвърчила

Първите две събития от националната кампания “Дни на приобщаването” 2016 –

в Нови Искър и Ботевград

 

На 15 април бе отбелязан 8-мия рожден ден на най-скоро създаденото българско училище – ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Ботевград. То е част от Програмата “Едно училище за всички”, която Център за приобщаващо образование развива с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в последните две години.

С български песни, танци, бойни изкуства, отборни игри и приготвяне на здравословна храна, в които участваха и родители, децата показаха умения, състезателен дух и креативност.

Програмата продължи с джаз за деца с Венци Благоев и неговата джаз формация “Джазтет”. Децата бяха наобиколили музикантите, пяха и танцуваха и видяха своя учителка – в нова светлина – също пееща с джаз формацията.

Ден по-рано, на 14 април, своя празник отбеляза и 171 ОУ “Стоил Попов”, Нови Искър, където освен на джаз музиката, децата особено се радваха и на възможността да си направят и да пуснат хвърчила. Ателиета за рисуване насърчиха децата да работят в екип и да изпробват различни творчески техники.

Забележимо и в двете училища всички деца се движеха по групи, смееха се, забавляваха се. Нямаше нито едно стоящо само и встрани дете. Всички бяха приобщени.

Гости на празниците в двете училища бяха учители и ученици от другите партньори в Програмата “Едно училище за всички”: 202 ОУ “Христо Ботев”, с. Долни Пасарел, 104 ОУ “Захари Стоянов”, гр. София и ОУ “Васил Левски”, гр. Правец.

Двете събития са част от националната кампания “Дни на приобщаването” 2016, която стартира на 11 април и ще продължи до 23 юни. Тя е продължение на работата на Център за приобщаващо образование с пет училища-партньори с цел изграждане на български модел на приобщаваща училищна среда, който може да се приложи във всяко училище в страната.

Програма на предстоящите събития, информация за конкурсите и подробности за “Дни на приобщаването” 2016 са достъпни на http://www.priobshti.se.

––––––––––––––––––––

За Център за приобщаващо образование:

Център за приобщаващо образование (ЦПО) е организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници. Вярваме, че всяко дете трябва да получи шанса да бъде прието, ценено и да има възможност да развие напълно своите способности. Даваме отговор как приобщаващото образование да се случва все по-осъзнато и пълноценно в българското училище. Работим за социално приобщаване и качествено образование за всички деца, както и за закрилата на тези, които се нуждаят. Екипът на центъра работи активно с родители, учители, директори, специалисти, общински и държавни власти, бизнес организации, колеги от страната и чужбина – и се радваме заедно на промяната, която се случва постепенно.

За Фондация “Америка за България”:

Фондация “Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация “Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Фондацията работи за подобряване качеството на българското образование, издигане на престижа на учителската професия и възприемане на образованието като основна ценност.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата