Има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип

7 април, 2016 11:08 | Мнения, Наука | Няма коментари

Има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип

Проф. Николай Денков, бивш зам.-министър на образованието и науката

Има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип. Но има разработен механизъм, по който да бъдат подбирани проектите, така че подобна опасност сериозно да бъде намалена.

Тъй като министърът е водеща фигура и има приоритет при вземане на решения, естествен ход бе да си потърся място в Академията, където се чувствам добре.

С влизането на министър Кунева по отношение на ОП „Наука и образование за интелектуален растеж“ трябваше да се вземат някакви решения, свървани с акредитацията на т.нар. управляващ орган на програмата. Подготвени са всички документи, като се е изисквал един подпис, за да се получи акредитация и да продължат да се получават средства от ЕС. Но бе взето друго решение, с което акредитацията, по мое мнение, ще бъде получена след 4-5 месеца най-рано.

За да работят тежки сектори като средното и висше образование, е много важно да има приемственост. Такава имаше и при министър Коларова, и при министър Танев.

 

Беше ясно, че нито аз мога да обясня как да станат нещата, нито министър Кунева има доверие в експертизата, която аз предлагам. В политическия кабинет не остана нито един представител на сериозните академични среди. Имам опасения, че кабинетът се изпразни от научна експертиза.

Мнението е изразено в ефира на BiT

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата