Гостува ни един от най-значимите датски творци – Йенс Кристиан Грьондал

18 май, 2016 10:24 | Книги, Свободно време | Няма коментари

Гостува ни един от най-значимите датски творци – Йенс Кристиан Грьондал

Очаквайте на 25 май българското издание на романа „Тишина през октомври“, получил изключително висока оценка както от страна на читателите, така и от критиката! Автор е един от най-значимите съвременни датски писатели – Йенс Кристиан Грьондал, който пристига в България за премиерата на книгата на 28 май от 15:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

„Тишина през октомври“ (превод: Ева Кънева, 336 стр., цена: 18 лв.) е съвършено изплетен разказ за любовта, изолацията и надеждата, за преоценката на миналото и опитите за самоидентификация, за сложните отношения в рамките на двойката и различните схващания за предаността. Авторът следва и разширява традиционния за скандинавската литература дискурс за брака, за психологическите битки и самотата на индивида в контекста на забързаното съвременно съществуване. „Тишина през октомври“ ни въвежда в размислите на един изкуствовед, чиято съпруга Астрид внезапно го напуска след осемнайсет години брак. Останал сам в празния дом, героят се отдава на спомени за изтеклите години – срещата с Астрид, женитбата, децата, светският живот сред интелектуалната копенхагенска буржоазия, пътуванията до Париж, Лисабон, Ню Йорк… Езикът на Грьондал е ясен и точен, стилът – изискан, а сравнението с Пруст и неговия поток на съзнанието се налага от само себе си, без да накърнява самобитността на автора.

Философ по образование, Йенс Кристиан Грьондал е автор на петнайсетина романа, много есета и пиеси. Почти всичките му книги са номинирани за престижни отличия и са преведени на над 20 езика. Удостоен с пет национални и международни награди, Грьондал без съмнение е един от най-видните съвременни датски писатели.

Не пропускайте премиерата на „Тишина през октомври” в присъствието на автора на 28 май, събота, от 15:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата