Майски дни на дизайна в НБУ

2 май, 2016 13:14 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Майски дни на дизайна в НБУ

По повод на 25–ата годишнина на Нов български университет, Департамент „Дизайн“ ще проведе през месец май дни на модата и артистичния дизайн. От 3 май до 11 юни софийската общественост ще има възможността да се запознае с методите и стила на обучение в НБУ, с постиженията на нашите студенти.

В дните на дизайна ще се включат студенти от бакалавърските програми „Мода“, „Интериорен дизайн“, от магистърските програми „Мода и бизнес стратегии“, „Стайлинг“, „Интериорен дизайн“, както и други програми в НБУ – бакалавърски програми „Театър“ – с ревю на театрални костюми и „Фотография“ – цялостно фотографско отразяване на събитията.

 

В поредицата от събития, отбелязващи тази годишнина, се включват студенти и преподаватели от бакалавърска програма „Мода“. От 5 май до 3 юни 2016 г. бъдещите модни дизайнери ще представят своите творчески разработки в поредица от събития, обединени под общото заглавие „Майски дни на модата – НБУ“. Студентите по мода от университета, с помощта на своите преподаватели, ще демонстрират по един категоричен начин усета си за красота, стил и мода пред софийската общественост и ще покажат, че обучението им е на високо професионално ниво.

В дните на модата са включени 4 модни ревюта, 2 модни инсталации, моден пърформанс, изложба, семинари, презентация на професор от чужд университет, кинопрожекция, дискусии.

Откриването е на 5 май с едно изключително атрактивно събитие – Модно ревю и инсталация „Christian Dior – the New Look“. В изисканото пространство на „Vogue Vision Academy“, ул. „6 септември“ 55А, с любезното съдействие на стилист Митко Дамов, ще бъдат показани студентски модни инспирации на тема „Christian Dior – the New Look“, облекла, проектирани и създадени от студентите по време на практически семинар под ръководството на известния български дизайнер Веско Йорданов.

На 9 май в ДНК на НДК – пространство за съвременен театър и пърформанс, студенти от магистърска програма „Мода и бизнес стратегии“ ще представят своите дипломни колекции, всяка от които се състои от 10-12 аутфита. Това, което обединява отделните колекции в един цялостен спектакъл, е усещането за предстоящия сезон – 2016/2017 и опитът те да бъдат максимално адекватни към модните тенденции за следващата година. Всяка една от тези колекции носи своя дух и индивидуалност, под ръководството на Николай Пачев всеки един от бъдещите дизайнери ще покаже собствените си знания и стил в ДИПЛОМНОТО РЕВЮ „FASHION FORECAST 2016“.

От 21 до 23 май в шоурум Иван Асен 22 – концептуална платформа за съвременен моден дизайн, студенти от програмите по мода в НБУ ще покажат Моден пърформанс – дизайнерски разработки за прожекцията на филма „Наследството на Alexander McQueen“, участвали на фестивала „София филм фест“. Модна инсталация „FREAKS&ICONS“ ще покаже творчески разработки на студенти.

Майските дни на модата ще завършат с дипломно модно ревю „F + E =?21 Ancient Egypt and Fashion in 21 century“ на студенти от бакалавърска програма „Мода“ в Нов български университет.

 

По повод на 25–ата годишнина на Нов български университет Департамент „Дизайн“, паралелно с БП „Мода“, БП „Интериорен дизайнц и МФ „Интериорен дизайн“ ще проведат през месец май дни на творческия дизайн. От 3 май до 11 юни за нас ще бъде удоволствие да зарадваме широката аудитория с постиженията на нашите студенти и да запознаем обществеността с нашите подходи към дизайна. Събитието обединява студенти, свободни артисти (алумни) и преподаватели от НБУ, вдъхновени да създават съвременни „екореликви“ – арт обекти и предмети, чиято стойност расте с времето и пази ценността за бъдещето на планетата. Една от основните идеи, движеща творците е тази, че „Хиляди хора представят различни проекти, насочени към защитата, опазването и развитието на ресурсите на нашата планета. Но каква е ролята на изкуството, каква е ролята на дизайна?“. Този въпрос провокира група преподаватели от НБУ – проф. д-р Борис Сергинов, гл. ас. д-р Биляна Калоянова, д-р Иво Попов, гл. ас. д-р Ралица Стефанова, Руслан Лозев и др. Под тяхно ръководство участниците ще фокусират вниманието си както върху най-нужните във всекидневието интериорни обекти – осветителни тела, часовници, закачалки… , така и върху параметрични обекти и инсталации за специални събития, чрез които ще създадат символен език, въздействащ върху екологичното съзнание.

В майските дни на артистичния дизайн са включени още: Национална научна конференция с участието на изтъкнатите специалисти и докторанти в областта на изкуствата и дизайна от няколко висши учебни заведения, творческа работилница, пътуващ семинар, изложба на дипломанти и студенти от МП „Пространствен дизайн“ и БП „Интериорен дизайн“ на тема: „Параметрични и еко обекти в дизайна“, творческа работилница на едно от най-силните студия за създаване на обществен интериор, емблема в клубната култура и дизайна на клубове Kapitanov design и др.

Майските дни на дизайна са част и от кандидатстудентската кампания на НБУ.

Всички събития са подкрепени от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Бакалавърси факултет, Факултет за базово образование и Магистърски факултет.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата