„Родна реч, омайна, сладка!“ в българското училище „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

27 май, 2016 11:42 | Образование, Средно образование | Няма коментари

„Родна реч, омайна, сладка!“ в българското училище  „Св. св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

На 21.05.2016 г. в  сградата на българското училище  „Св. св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия, се носеше полъх от емоции на вълнение, въодушевеност, радост и миризма на чубрица и свеж аромат на цветя.  Това бe един голям ден, вълнуващ ден, ден на българска гордост, тъй като отбелязахме деня на славянската писменост и култура и на светите братя Кирил и Методий. Училището бе гостоприемен домакин на тържество под надслов „Родна реч, омайна, сладка“, подготвено от всички учители и с главен сценарист учителката по БЕЛ Вероника Бикова.

Наши гости бяха г-н Георги Георгиев, консул в Посолството на Република България в Хага, председателя на Холандско-Българското сдружение Реинтс Боитен, гости от Полското училище в Лиссе, Нидерландия, приятели и роднини на родители на нашите ученици.

Тържеството започна с приветстващите слова на Ариета Семерджиева, директор на училището, Мария Спирова, председател на Управителен съвет и Георги Георгиев, консул в Посолството на Р България в Хага.

Прекрасни танцови умения показа групата ни по народни танци „Хорце“ с ръководител Ани Божикова. Стихчетата на 1, 3 и 4 клас ни припомниха колко хубаво звучи българската реч. Публиката беше изложена на изпитание с Игра на думи, които децата от 6 клас бяха подготвили. Предучилищна група ни изненадаха с весела песен за Азбуката, а 5 и 9 клас пяха гордо „Питат ли ме дей зората“.  Ученици от 7 и 8 клас с радост представиха своя акростих във възхвала на азбуката, по подобие на Азбучна молитва от Константин Преславски. Пременени в красиви български носии, малчуганите от детската групатанцуваха  „Кой свири хорото“ и събраха бурни аплодисменти. Вокалната ни група „Звънче“ с ръководител Ваня Маринова на няколко пъти напълни очите на присъстващите със сълзи – сълзи от смесени чувста, на радост, гордост, тъга по родинта. С този концерт на нашите ученици успяхме да се пренесем за един следобед в нашата Родина.

По традиция бяха раздадени и грамоти за отличен учител на Радостина Шаренкова и грамота за родител-доброволец на Денислава Иванова.

Неотменна част от програмата бяха и творческите работилници за учениците – презентация за българската история „Познай думата“ и „Български мотиви“, след което всички се почерпихме от вкусния бюфет на родителите, които са все така голяма подкрепа и опора за нашето училище.

Почетохме и тази година делото на Кирил и Методий -двамата братя първоучители, поставили началото на нашето културно и образователно преоткриване, които са ни научили, че има нещо на този свят, което строго да пазим и ценим наред с останалите ни традиции, и това е българската Азбука.

Росица Чангалова

преподавател по Български език и литература

Българско училище  „Св. Св. Кирил и Методий”, Лайден, Нидерландия

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата