18-годишен микробиолог разработва горивни клетки, които превръщат органични отпадъци в електричество

16 май, 2016 20:06 | Наука, Технологии | Няма коментари

18-годишен микробиолог разработва горивни клетки, които превръщат органични отпадъци в електричество

Остин Уанг от Канада спечели топ наградата от US$75,000

на Intel International Science and Engineering Fair

 

Българската гимназистка Дона-Мария Иванова получи Certificate of Honorable Mention от American Mathematical Society на тазгодишния Intel ISEF

 

 

София, 16 май 2016 г. –  Intel Corporation и Society for Science & the Public обявиха, че Хан Джи Остин Уанг, на 18 години, от Ванкувър, Канада, е отличен на първо място с наградата Gordon E. Moore Award и US$75,000 за разработването на микробни горивни клетки – microbial fuel cells (MFCs), които по-ефективно превръщат органичните отпадъци в електричество. Наградата беше връчена на тазгодишния Intel International Science and Engineering Fair, който е най-големият в света конкурс за гимназиални научни изследвания.

Уанг, който получи най-голямата награда, е идентифицирал специфични гени в генетично подсилена бактерия E. coli bacteria, което им позволява да генерират електричество по ефективен начин. Неговата система може да произведе значително повече мощност от съществуващите MFC процеси при разход, който е конкурентен на слънчевата енергия, което той смята че ще направи MFCs възможни за търговски цели.

Сиамантак Пейра, на 15 години, от Френдсууд, Тексас, получи една от двете награди Intel Foundation Young Scientist Awards от US$50,000, за разработването на евтина електронно подпомагана скоба за коляно, която позволява на човек с проблеми на крака да върви по-естествено. Когато Пейра тествал своя прототип с двама души частично засегнати от детски паралич, той почти веднага възстановил по-естествена походка и повишена подвижност.

Кати Лиу, на 17 години, от Солт Лейк Сити, Юта, получи другата Intel Foundation Young Scientist Award от US$50,000 за разработване на алтернативен компонент на батерия, който може значително да подобри производителността и безопасността на батерията. Презареждащата се батерия на Лиу е по-малка и по-лека без риск от запалване, присъщ на литиево-йонните батерии, които се използват в самолети, мобилни телефони и дори в ховърбордове.

“Intel поздравява победителите от тазгодишния конкурс и се надява, че тяхната работа ще вдъхнови други млади иноватори да прилагат своето любопитство и изобретателност към днешните глобални предизвикателства,” каза Розалинд Хъднъл, вицепрезидент Човешки ресурси, директор на Corporate Affairs в Intel Corporation, и президент на Intel Foundation. “Това международно състезание по науки и инжнерство е отличен пример за това какво може да бъде постигнато, когато ученици от различен бекграунд, перспективи и държави се съберат да споделят идеи и решения.”

2016 Intel International Science and Engineering Fair събра над 1,700 млади учени, избрани от 419 афилиирани конкурса в 77 страни, региони и територии. В допълнение към топ победителите, близо 600 финалисти получиха награди и призове са своите иновативни изследвания, включително 22 „Най-добър в категорията“ победители, от които всеки получи награда от по US$5,000. Intel Foundation връчи също US$1,000 грант на училището на всеки от победителите и на афилиирания конкурс, който те представляват

 

Следва списък на 22мата „Най-добри в категорията“ победители, от които бяха избрани тези в топ три:

 

Категория Име Фамилия Град Щат/ държава
Зоонауки Ривър Грейс Мелбърн Флорида
Поведенчески и обществени науки Раджив Джа Хонолулу Хавай
Биохимия Едуард Ким Уако Тексас
Биомедицинско инженерство Луиз Да Силва Борхес Акуидауана Бразилия
Биомедицински и здравни науки Джиуу Лий Хакенсак Ню Джърси
Клетъчна и молекулярна биология Мариса Суматипала Ашбърн Вирджиния
Химия Катрин Лорънс Болдър Колорадо
Катрин Йънглав
Изчислителна биология и биоинформатика Суита Реванър Сан Хосе Калифорния
Научи за околната среда Натали Буш Батън Руж Луизиана
Embedded системи Сиамантак Пейра Френдсууд Тексас
Енергетика: Химическа Кати Лиу Солт Лейк Сити Юта
Енергетика: Физическа Тиаша Джоардар Плано Тексас
Инженерна механика Такахиро Ичиге Чиба Сити Япония
Инженерство за околната среда Уайът Понтиус Стърлинг Вирджиния
Материалознание Ники Войтания Плано Тексас
Математика Пей-Хсанун Чанг Тайпе Сити Китайско Тайпе
Микробиология Хан Джи (Остин) Уанг Ванкувър Канада
Физика и астрономия Камил Йоук Ричмънд Вирджиния
Plant Sciences Dennis Drewnik Winnipeg Canada
Роботика и интелигентни машини Симон Браунстийн Ню Йорк Ню Йорк
Системен софтуер Чарлз Нойс Вила Парк Калифорния
Преводни медицински науки Бренан Кларк Голдън Вали Минесота
Прашант Годишала

 

Българската гимназистка Дона-Мария Иванова получи Certificate of Honorable Mention от American Mathematical Society на тазгодишния Intel ISEF.

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. Темата на нейния проект беше “Как да не спечелим от тото?”

Дона-Мария изследва въпрос от теория на кодирането, като предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път.

Избраната от нея сфера, теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации, от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати. Тя е олимпиаден състезател по математика.

Българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив и Дона-Мария Иванова от Русе участваха тази година на Intel ISEF.

“Нашите топ победители тази година – Остин, Сиамантак и Кати – ясно демонстрират, че възрастта няма значение за способностите да се правят изследвания и да се намират решения на важни проблеми,” каза Май Аймера, президент и главен изпълнителен директор на Society for Science & the Public. “Ние ги поздравяваме не само за техния успех, но и за тяхната отдаденост и усилена работа. Те и останалите от финалистите на Intel ISEF са изгряващите звезди на науките, технологиите, инженерството и математиката, и ние очакваме с нетърпение да ги видим как преследват своите страсти и на свой ред превръщат света в по-добро място за бъдещите поколения.”

Intel International Science and Engineering Fair отличава най-обещаващите в света ученици учени, изобретатели и инженери. Финалистите се избират от стотици афилиирани конкурси. Техните поекти след това се оценяват на място от близо 1000 членно жури от почти всички научни дисциплини, като всеки от членовете на журито има докторска степен или еквивалента на шест години релевантен професионален опит в една от научните дисциплини.

Пълен списък на финалистите е на разположение в програмата на събитието. Intel International Science and Engineering Fair 2016 се финансира съвместно от Intel и Intel Foundation с допълнителни награди и подкрепа от десетки други корпоративни, академични, правителствени и научно-ориентирани организации. Тази година, близо US$4 милиона бяха раздадени под формата на награди.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата