Разбиване на някои популярни митове за зрението и очите

27 юни, 2016 16:27 | Гост, Здраве, Свободно време | Няма коментари

Разбиване на някои популярни митове за зрението и очите

Д-р Емил Николов, 

Очна клиника „Униклиник“

 

Съществуват доста митове за това, кое е вредно и кое полезно за очите ни. Различни проучвания показват, че някои от разпространените твърдения за зрението са истина, но по-голямата част не са научно обосновани ни подвеждат. Ето някои най-разпространените митове в тази насока:
МИТ ПЪРВИ – Солта е вредна за очите:
Интересно е още и схващането, разпространени по нашите земи, че ако ядеш много сол, ще ти се влоши зрението, или дори ще ослепееш. Логиката на това твърдение не успях да намеря веднага, не само у нас, но и у чуждестранни източници дори и по време по време на дългогодишното си образование и квалификация в областта на офталмологията, както у нас така чужбина. Обяснението се оказа много просто. До преди около 150-200 години оперативното лечение на катаракта(перде) по наши земи се е осъществявало от странстващи лечителки, наречени някъде „вретенарки“. Очното перде(помътнената леща) се е луксирала(изтласквала) в стъкловидното тяло чрез натиск с вретено на определено място на окото. След това пациентът е трябвало да лежи 40 дни на тъмно и е можел да яде само по малко черен хляб „без сол“ и да пие малко вода. Така по мое мнение се е намалявал риска от вторична глаукома след интервенцията. Малцина от така третираните „пациенти“ са проглеждали, но е имало и такива. И така тръгва приказката за антагонизма между солта и зрението! Такъв антагонизъм не само не съществува, но в последните години излязоха все повече публикации за важната роля на солта, но разбира се всичко трябва да бъде с мярка. Но, такива са били нещата не само на „тъмните Бaлкани“, но и в сърцето на Западната цивилизация. По това време – в средата на 18 в Лондон е живял великият немски бароков композитор Георг Хендел, който е опериран в края нa живота си за „перде“ от “водещ” лондонски очен хирург. Независимо от това, резултатът е плачевен и Хендел умира само месеци след операцията, вследствие от депресията от безвъзвратно загубеното си зрение. Така, че „пердето“ и неговото лечение са в основата на тоя мит.
МИТ ВТОРИ- „Лозовият сок” лекува очите:
Доказани са някои полезни свойства на течността събирана от лозите, но тя трябва да се ползва прясна и да не се съхранява в различни съдове, тъй като този сок представлява органичен разтвор, който е подходяща хранителна среда за много микроорганизми, които могат вместо да помогнат на очите ни да предизвикат допълнителни възпаления.
МИТ ТРЕТИ – Медената вода лекува и премахва старческото перде:
Подобно и на лозовия сок са доказани някои полезни свойства на медената вода, но тя трябва да се ползва прясна и да не се съхранява в различни съдове, тъй като тази течност представлява органичен разтвор, който е много подходяща хранителна среда за редица микроорганизми, които могат вместо да помогнат на очите ни да предизвикат допълнителни възпаления.

МИТ ЧЕТВЪРТИ – Да се гледа телевизия е вредно:
Лекарите не препоръчват гледането на телевизия повече от средно 2-3 часа на ден. Широко разпространеното убеждение, че да се гледа телевизия от близко разстояние е изключително вредно, но няма научнообосновани доказателства за разстоянието по-голямо от 50 см. Самите очи са добър индикатор Те се уморяват не заради малкото разстояние до екрана, а ако помещението няма достатъчно светлина.
МИТ ПЕТИ – Компютрите увреждат зрението:
Правилното използване на съвременните LCD компютърни екрани не увреждат по никакъв начин зрението при правилното им използване, но те напрягат акомодацията, което експонира по-рано някои налични зрителни и рефракционни проблеми и създава нуждата от своевременна корекция с очила.

МИТ ШЕСТИ – Очите се “износват”:

Този мит не е истина. Очите не могат да се износят. Зрението се влошава, не от постоянната употреба на очите, а от факта , че не се грижим достатъчно добре за тях.

МИТ СЕДМИ – Упражнения могат да подобрят зрението:

Това твърдение не е напълно вярно. Има някои упражнения, които до известна степен стимулират зрението. Но няма категорични доказателства, че такива упражнения могат решаващо да подобрят зрението. Очите просто трябва да се използват разумно. Ако се грижим за тях достатъчно правило, те ще са в добро състояние. Могат да бъдат от полза процедури на специални апарати наречени синоптофори и те могат да повлияят положително някои отклонения във физиологията на детското зрение и то само до 8 годишна възраст.

МИТ ОСМИ – Да се носят очила е вредно:

Очилата са вредни, само ако не точно съобразени с индивидуалните особености на нашите очи. Правилно определените диоптри подобряват зрението. Ползването на очила никога няма да увреди очите ви, стига те да са правилно подбрани от специалист.

МИТ ДЕВЕТИ – Възрастните получават “второ зрение”:

Под това се разбира способността да се вижда по-добре на близо при начално старческо перде. Това явление обаче е краткотрайно. То се дължи на изменения в окото, свързани с развитието на катаракта, която с развитието си разсейва тия първоначални впечатления.
МИТ ДЕСЕТИ – Зрението се влошава след 40 годишна възраст:

Има заболявания като глаукомата, които могат да се проявят и на по-ранна възраст, но това не е задължително. Затова специалистите съветват, да преглеждате очите си поне веднъж годишно, дори да нямаме оплаквания. Ако заболяването се хване в ранен етап , и се лекува адекватно може и да не доведе до трайно увреждане на зрението.

МИТ ЕДИНАДЕСЕТИ – Слепите имат шесто чувство:
Слепите хора просто се опитват да компенсират липсата на зрение, като тренират повече останалите си сетива. На фона на това, наистина се развива една наистина повишена прагова чувствителност на другите сетива.

МИТ ДВАНАДЕСЕТИ – Морковите подобряват зрението:
Витамин А, който се съдържа в моркова, наистина е нужен за зрението, но в умерени количества. Прекомерно много моркови могат да доведат до сериозни проблеми, особено при бременни могат да се наблюдават и някои негативни явления от предозирането на вит. А.
МИТ ТРИНАДЕСЕТИ – Създадено е изкуствено око:

Наистина учените работят по създаването на структура, която да замести отчасти някои увредени части на окото. Други изследвания се опитват да свържат специални камери директно към мозъка. В тези направления има някои обнадеждаващи резултати свързани за съжаление само с някой откъслечни и не подлежащи на нужната закономерност ефекти. Дори изкуственото око да стане факт, малко вероятно е то да бъде широко прилагано и в никакъв случай не може да компенсира липсата на истинско зрение и надали ще се приложи в близко бъдеще.
МИТ ЧЕТИРИНАЙСТИ – Тъмните очила пазят очите от слънцето:

Съвременните усъвършенствани слънчеви очила имат действително предпазен ефект, но има много други тъмни очила и фалшификати, които не го правят. Тъмните очила разширяват зениците и ултравиолетовите лъчи могат да увредят сериозно и необратимо очите, вместо да ги защитят. Прякото наблюдаване на слънцето за по-малко от минута води до трайна слепота.
МИТ ПЕТНАЙСТИ – Влошаване на зрението е неизбежно:

Редовните прегледи значително намаляват и отлагат във времето влошаването на зрението, свързано с възрастта. Ако заболяването бъде открито навреме, то може да бъде забавено, а в някои случаи и прекратено.
МИТ ШЕСНАДЕСЕТИ – Компютрите ни причиняват „сухи очи“:
Според проучвания на специалисти, това е абсолютно вярно. Синдромът “сухи очи” е само един от здравните проблеми, до които води прекомерното използване на високите технологии. Учени са изследвали повече от хиляди хора, които използват компютър ежедневно. Резултатите показват, че при около една трета от тях е установен синдрома “сухи очи”, вследствие намалената честота на мигане. Това заболяване се характеризира с изсъхване на слъзния секрет, който защитава очите на човека. В някои случаи се нарушава качеството на секрета. Това може да доведе до микроскопични увреждания на очната ябълка и развиване на някои инфекциозни болести.
МИТ СЕДЕМНАДЕСЕТИ – Заболяванията на очите се изразяват предимно с „намалено зрение“:
Оказва се, че смущенията в зрението могат да имитират, както и да провокират многобройни други заболявания и състояния. Още през средата на 17 век, когато около 85 годишният тогава епископ на Цюрих, влизайки в катедралата си вижда вместо един няколко полюлея и възкликва „О, небеса!“. Той обаче не е знаел, че е започнал да развива катаракта(перде). Трябва да уточним, че „полиопията“, или виждането на няколко образа, вместо един е чест начален симптом на започваща катаракта, или старческо перде, но духовното лице прочита това, като „дяволски знак“ и се възприема, като обсебен от дявола, което довежда до остра сърдечна атака и последващата му смърт, вероятно от инфаркт. Това е и едно опровержение на твърдението, че очните заболявания, видите ли, не водели до летален изход. Много от жреците на древността, черпещи своята енергия от луната са изпадали от екстаз при вида на „няколкото луни“, но истина се е оказвала съвсем прозаична. Многобройни са случаите в лекарската практика, когато хора в напреднала възраст губят зрението си, например от глаукома, или пък вследствие на други причини, което от само себе си води до тежки депресивни състояния последвани от загуба на интелекта и деменция. Така, че зрителните проблеми биха могли да отключат много други психични и телесни заболявания и състояния след себе си.
МИТ ОСЕМНАДЕСЕТИ – Далтонистите виждат черно-бяло:
Голямата част от далтонистите разпознават всички познати ни цветове, но някой от тях виждат определени цветове само, когато са по-наситени. Най-често това са червения и зеления цвят и по-рядко синия. Единици от тях вижда само в черно-бяло и те се наричат пълни далтонисти и това са само доста под 1% от всички далтонисти.
МИТ ДЕВЕТНАДЕСЕТИ – Хищните птици имат най-доброто зрение:
Всички сме чували за ненадминатата острота на зрението, която притежават орли, соколи и други хищни птици.
Когато обаче става дума за обхват на зрението скаридите-богомолки са ненадминати шампиони. Техните очи, без никакви уговорки, са най-съвършените и сложно устроени визуални сензори, които познаваме. Като начало, фасетните очи на скаридите-богомолки могат да се движат независимо едно от друго, което обезпечава почти неограничен ъгъл на зрение. Невероятните морски членестоноги използват едновременно три отделни сегмента на очите си, което на практика им осигурява „тринокулярно зрение”.
Това обаче не е всичко. Ако ние хората разполагаме с 4 вида фоторецептори в очите си, то скаридите-богомолки притежават 16, т.е. четири пъти повече. Сред тях цветовите сензори са 12, в сравнение с нашите три (червено, зелено и синьо). Останалите фоторецептори позволяват на скаридите-богомолки да виждат не само във видимата, но и в ултравиолетовата и в инфрачервената част на електромагнитния спектър – умение, с което не може да се похвали никой друг организъм на планетата. Нещо повече, очите на скаридите-богомолки различават и поляризирана светлина, като при това се справят значително по-добре от човешките оптични технологии.
Казано накратко, в познатата на човечеството част от Вселената няма друго същество, което да има зрение, дори малко доближаващо се до визуалното могъщество на скаридите-богомолки. До момента науката няма отговор на въпроса защо тези интересни обитатели на морското дъно имат толкова съвършено зрение.
МИТ ДВАДЕСЕТИ – Видео-игрите увреждат зрението и очите:
Видеоигрите влияят добре на зрението, твърдят американски учени.
“Сами по себе си видеоигрите, както и работата на компютър не са вредни за зрението, но и тук в основата е да се спазва някаква пределна норма”, сочат резултатите от изследване, проведено в университета “Рочестър” в щата Ню Йорк. Те доказват, че зрението на хора, които в продължение на 1 месец са играли по няколко часа на компютърни игри, се подобрява дори с 20%.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата