Съборът на опитомените учители

21 юни, 2016 09:20 | Мнения | 4 коментара

Съборът на опитомените учители

Иво Райнов

Не отидох на учителския събор. Не се правя на герой, просто съм развил нюх към режисираните спектакли. Чета впечатления и разбирам, че там учителите са били като в клетка. Лъскава, в каквато обичайно показват опитомените канарчета. Мария Николова споделя, че не са допуснали плаката и, леко критичен. В гнездото на опитомените канари провокации не се допускат. Като казвам провокации имам предвид първо към нас самите. Във ФБ още стои профилната снимка на Мария с жълтия плакат, на който пише с ясен шрифт „Реформата зависи от учителите“. Простичка констатация, а страховита като внесена бомба в зала „Арена Армеец“. Плашеща, защото нашата реформа е зачената в кабинети и спусната за изпълнение на опитомения учител. Обратно на свободния вик на Мария. Четох словата от събора, опитах се да вникна в думите. Пак дъвка – рестарт на образованието, ново начало, национален приоритет. В един конформистки пост прочетох, че събора е проява на изискан вкус и уважение към учителя. Съмнявам се. Няма да подемам вече известните рефрени за скапаните от път учители, доведени с единствената цел да напълнят една голяма зала или свръх за взискателната селекция от само 8 изказвания измежду 12 000 присъствали.

Съборът е среща, която предполага дискусия, полярни мнения, сблъсък на позиции, които намират пресечни точки и полезни решения. Представяте ли си тези 12 000 учители какво колосално количество енергия „инжектират“ ежедневно в своите урочни занимания. И същият този енергиен тайфун, похарчен за да сложи старта на една чиновнически писана реформа. Да, Мария, реформата се прави от учители. Дори енергията на само тези 12 000, канализирана правилно е достатъчна във всяка посока. Учителят няма нужда от уважение под формата на този събор, с неговите платени зрелища. Уважението трябваше да започне в началото със зачитане на учителския глас при разработването на новия закон и всеки от елементите на реформата. Не уважение, а някак обидно е да събереш многохилядна интелигенция за да и кажеш, че и подаряваш закон и идеи за рестарт на системата. После осем безопасни изказвания и очакване за бурни аплодисменти. Спомням си едно политическо събрание в Ловешко. След края на кандидатските експозета залата зададе въпроси, малко но пиперливи. След един кратък и смутен отговор водещият се провикна „Бе стига сте питали, че онези зад завесата вече мажат цигулките“. И се започна веселие с музика и танци както си му е реда. Не знам защо времето посветено на Рачков, Мария и „Легендите“ ми напомня на тази селска случка.

За медиите, които вменяват на обществото мнения, съборът е произвел битови новини – увеличават учителските заплати с 10% и парите за класните със значимата петолевка. Ако съм обикновен гражданин ще изпадна в недоумение що се троши толкоз пара за незначителни новини. Прочетох и чух не малко мнения на присъствали в залата. Обобщеният изказ се подрежда в този словоред „Хапнахме, пийнахме студена вода, попяхме, повярвахме на обещания и се прибрахме с проблемите, с които дойдохме“.

Точно на тези проблеми и глождещи въпроси е мястото на един истински събор. Тази реформа дава ли ни ефективни инструменти да преодолеем критично спадналата мотивация на учениците? Съдържа ли новия закон и нови правила за дисциплиниране на учебния процес? Сълзливото уважение дали се съпровожда от решителни мерки за опазване на учителя от физически и нравствени посегателства? Прокламираните нови методи обезпечени ли са със съвременна квалификационна философия? Докога образованието ще бъде национален приоритет със скромно финансиране? Предвиждат ли се програми за модернизация на училищата и учебния процес в съответствие с галопиращите технологии? Ще влязат ли професионалните гимназии в заводските цехове и бизнес офиси? Защото съборът е място, където се говори за истинските проблеми и се предлагат алтернативи за тяхното решаване.

Преди девет години точно такава многохилядна учителска маса поиска и почувства свободата. Пълнеше площади, носеше разноцветни и дръзки плакати и даваше трибуна на всеки глас от тълпата. Властта се криееше. Учителите бяхме сила. След девет години властта отново се одързости да събере хиляди учители. Прибра плакатите и съгласува изказванията. Нарече го събор.

А свободата, Санчо, е на върха на копието…или на езика.

Мнението е публикувано в блога на автора.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Анета Иванова коментира на 21 юни, 2016 г., 12:09 ч.

  Така е, Иво Райнов! Предварително беше ясно, че за манипулация, с подигравка и заблуда се прави това СбираНЕ на даскаля! За толкова ограничени ни имат управляващите!А словата им!!!- та това са едни отдавна писани общодумия, които що-годе четящият политик прочита пред простолюдието. Това сме за тях. И спазват изискванията за затриване на българския народ.

 2. Росица Бакалова коментира на 21 юни, 2016 г., 20:50 ч.

  Онези от нас, които видяхме как се подиграха с учителската стачка, как я предадоха и продадоха и как след нея ситуацията в образованието рязко се влоши, изобщо и не помислихме да присъстваме но този режисиран панаир, наречен с гръмкото и комично име „Учителски събор.Наивността е част от човешката природа, но е допустимо да у проявиш един или два пъти. когато потретваш :-) и подесетваш :-) не става въпрос за наивност, а за глупост. никой от трезвомислещите учители и за миг не повярвахме на еФтината манипулация с 10% увеличение. А и 10 % си е обида. нека да го знаят. като искат да плащат достоен труд, нека запчнат заплатите ни от 1 000 лв. Реформа не се прави само от министъра. Трябва единна програма, подкрепена от учители, Министерство, Министерски съвет и Народно събрание. Останалото е измама.

 3. георги коментира на 21 юни, 2016 г., 20:53 ч.

  Всичи си правите гимнастика на езика с тоЯ събор. Истината е , че да си учител си е диагноза вярва , че от всяко дърво може да стане свирка. Надявам се , че малко от там присъстващите вярваха без-условно. Истината е само един прост народ се управлява по-лесно, а и скоро, много скоро няма и кой да работи за да храни пенсионери,соционално слаби и неграмотни. Учителът само в тази държвава е за подигравка.

 4. bozman коментира на 22 юни, 2016 г., 02:52 ч.

  Слеуд като и учителите ги впрегнаха в ролята на безглрасни марионетки в маймунски Събори, „работата“ е гноясала из основи.