Прокуратурата разследва ректори на ВТУ

13 юли, 2016 10:03 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Прокуратурата разследва ректори на ВТУ

Окръжната прокуратура във Велико Търново разпореди разследване на последните трима ректори на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Това съобщава вестник „Борба“.

Работата на Иван Харалампиев и Пламен Легкоступ, които бяха начело на университета по два мандата, както и на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов ще бъдат обстойно проверявани по жалба на доц. Гено Генов, който вече не е преподавател във вуза.

Ще бъде проучено имотното състояние на тримата, както и цялостната им дейност. Проверката ще обхване 10-годишен период и ще е за времето от 2006 до 2016 година.

Това не е единствената проверка, която се прави на университета, припомня изданието. През май Окръжната прокуратура разпореди разследване за неправомерно похарчени 971 217 лв. Това било констатирано при одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция (АДФИ) в края на миналата година.

При ревизията са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г. В доклада на АДФИ се посочва, че неправомерно са били похарчени близо 1 млн. лв. Пpoвepeни били 14 дoгoвopa на стойност 4 612 838 лв. Нередности са засечени по чeтиpи oт oбщecтвeнитe пopъчки.

Близо една годинатече разследването за надписаните часове, чрез които преподаватели са получавали по 10 000 – 12 000 лева на година.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата