Студенти от НАТФИЗ с участие на два фестивала и един международен семинар в Италия

31 юли, 2016 17:10 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Студенти от НАТФИЗ  с участие на два фестивала  и един международен семинар в Италия

Студенти на НАТФИЗ бяха поканени и взеха участие в два фестивала и един международен семинар в Италия.

 

Първият фестивал (СА Фест) и семинара бяха организирани от Академия по изкуствата „Нико Пепе“ в град Удине, Северна Италия. Това е една от трите най-елитни театрални академии в страната.

Във фестивала и в семинара участваха студенти и педагози от пет държави и техни академии, определени с конкурс:

Домакините от Италия, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от София, България,

Щукинско училище от Москва, Русия, Академия „Димитри“ от Вершо, Швейцария, Национална академия за драматично изкуство „Александър Зелверович“ от Варшава, Полша.

Съгласно условията на конкурса петте академии бяха подготвили и приети по видеозапис на тяхна театрална новела на тема „Земя“.

Българският спектакъл се наричаше „Матер Натура“ по сценарий и режисура на доц. д-р Александър Илиев. С този спектакъл бе закрит седмица преди пътуването до Италия ХV Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“. Решено със средствата на физическия театър и пантомимата, представлението пресътворява мита за сътворението на света и разрушаването на Майката земя от човека, за да бъде възродена тя отново.

В рамките на семинара майсторски класове проведоха:

Световноизвестния руски режисьор и педагог Анатолий Василиев,

Проф. Клаудио де Мальо, ректор на Академията в Удине и един от най-големите познавачи на Комедия дел Арте в света,

Доц. д-р Александър Илиев, Анна Дубровская, педагог от Русия, Даниел Бауш, педагог от Швейцария, Марчин Пжибилски, педагог от Полша.

 

Спектаклите на фестивала и занятията на семинара бяха посетени и от външни театрали, както и от представители на област Фриули Венето Джулия и кметството на Удине. Перфектната организация и логистика, постоянното отразяване на най-високо ниво на фестивалните прояви и семинара, както и приятелството, създадено между колегите от петте държави бяха най-желания плод, родил се по време на едноседмичното събитие.

 

Успоредно с фестивала и семинара в Удине проф. Клаудио де Мальо и педагогът Андреа Колавино създадоха уличен спектакъл на базата на новелите от петте театрални академии. Този почти тричасов хепънинг бе предназначен за един от най-елитните фестивали в Европа „Мителфест“, чието 25-то издание беше тази година в столицата на областта Чивидале. Фестивалът бе открит от мегаконцерт на Карлос Сантана. Спектакълът „Земя“, създаден от италианските ни колеги с над 100 участници от 5 държави бе една от най-цветните и увличащи публиката прояви по време на фестивала. Заснет от няколко телевизионни канала, той се превърна в събитие номер едно от тази фаза на празничните дни. По идея на проф. Клаудио де Мальо бе посадено дърво от всички участници по древен ритуал, известен от времето на Гай Юлий Цезар, основател на Чивидале. Всички участници, в това число и българите, донесоха пръст от своята земя, за да израсте дърво на мира и приятелството.

 

Основната група от НАТФИЗ бе съставена от студентите на доц. д-р Александър Илиев, клас „Театър на движението – Пантомима“. Към нея се присъединиха: една студентка от класа на проф. Румен Рачев, една от класа на проф. Маргарита Младенова, д-р Маргарита Божилова, един професионален танцьор и българка, завършила академията „Стела Адлер“ в Ню Йорк, САЩ.

Оценката за нашето представяне бе повече от отлична. В резултат на личните дългогодишни контакти между проф. Де Мальо и доц. Илиев се очерта възможността за постановка на професора с българския клас у нас и постановка с неговите абсолвенти на доц. Илиев в Удине.

 

Разменените идеи с останалите колеги тепърва ще бъдат представени като възможност за институционално сътрудничество, включително и в рамките на програма „Еразъм“.

 

 

Автор на справката – доц. д-р Александър Илиев

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата