Излиза „Бостънци“, брилянтният сатиричен роман на Хенри Джеймс

19 август, 2016 07:48 | Книги | Няма коментари

Излиза „Бостънци“, брилянтният сатиричен роман на Хенри Джеймс

На 19 август излиза от печат „Бостънци” на Хенри Джеймс, предизвикателно и остроумно наблюдение върху идеологията на феминизма и ролята на жените в обществото.

Определян като „горчиво-сладка трагикомедия“, „Бостънци (превод: Надежда Розова, 748 стр., цена: 22 лв.) е дело на бележит разказвач, почитан в цял свят заради своите бляскави социални и политически коментари и умелото разгръщане на теми като лична свобода, феминизъм, морал. Съперничеството между адвоката Базил Рансъм и пламенната бостънска феминистка Олив за сърцето и ума на младата Верена е основната сюжетна нишка, с която се преплитат съдбите на цяла галерия второстепенни персонажи: политически активисти, журналисти, ексцентрични субекти със съмнителни занимания и много други. Кипежът на политически и обществени движения в Америка през ХIХ в., до голяма степен обусловили настоящия облик на страната, е фон на пъстри лични взаимоотношения и интригуващи намеци за характера на съвместния живот на двете главни героини, придаващи допълнителен колорит на мащабната картина, която рисува авторът.

   Хенри Джеймс ни е завещал над 20 романа, 112 разказа,12 пиеси, дузина есета, две пълни автобиографии и два тома спомени от детството. Критиците виждат в творчеството му влиянието на Ибсен, Хоторн, Балзак и Тургенев, но оригиналността му е безспорна. В романите и разказите си Джеймс развива сюжета от гледна точка на героите, като често прибягва до вътрешния монолог. Според него литературното произведение трябва преди всичко да представя живота, а героите и събитията да бъдат разпознаваеми. Първия си разказ, „Трагедия от грешки“, написва на 21-годишна възраст. Следват романите „Дейзи Милър“, „Портрет на една дама“ и „Бостънци“, в които е обрисуван животът на американците в Европа. „Бостънци” е екранизиран през 1984 г. от режисьора Джеймс Айвъри, с участието на Ванеса Редгрейв и Кристофър Рийв.

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата