Излиза „Градината на боговете“ от прочутата трилогия за Корфу

11 август, 2016 18:38 | Книги | Няма коментари

Излиза „Градината на боговете“ от прочутата трилогия за Корфу

На 12 август излиза от печат „Градината на боговете“ от фанатичния „поборник за правата на дребните грозници” Джералд Даръл!

„Градината на боговете“ (превод: Огняна Иванова, 280 стр., цена: 15 лв.) е неразделна от емблематичната „Трилогия за Корфу”, която включва още „Моето семейство и други животни” и „Птици, зверове и роднини”. Благодарение на тази великолепна поредица гръцкият остров се прославя по цял свят и неслучайно една от забележителностите му днес е паметникът на Даръл, издигнат от признателните корфучани. „Градината на боговете” излиза през 1978 г. и затвърждава славата на автора си като човек с искрящо чувство за хумор и ненадмината дарба на естествоизпитател. Именно на Корфу Даръл превръща семейното жилище в зверилник и се посвещава изцяло на изучаването на местната фауна. Ето какво признава той: „За да успея да предам сбито петте години, изпълнени със случки, наблюдения и приятни преживявания, в нещо, което да не излезе обемисто като „Енциклопедия Британика“, бях принуден да сгъстявам, окастрям и присаждам, поради което не остана много от естествения ход на събитията.“ А ние, щастливите читатели, ще добавим, че все пак е останало достатъчно, за да четем и препрочитаме сагата „Даръл“ с несравнимо удоволствие.

   Роден в Индия през 1925 г., Джералд Даръл е прочут като основател на Джърсейския тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на Джърсейската зоологическа градина. През 1947 г. той финансира, организира и оглавява първата си експедиция в Африка с цел да събере животни за някои големи зоологически градини. Следват експедиции в дебрите на Парагвай, Аржентина, Сиера Леоне, Мексико, Мавриций и Мадагаскар. До 1995 г., когато напуска света на живите, Даръл създава общо двайсетина книги, постигнали забележителен успех заради безупречно подбраните теми и облагородяващия хумор.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата