Международно лятно училище за превод TRANS в София

25 август, 2016 16:09 | Висше образование, Култура, Образование | Няма коментари

Международно лятно училище за превод TRANS в София

НБУ е единственият български представител в мрежата университети от 10 държави

 

На 01.09 (четвъртък) от 09:00 ч. в Корпус 1, 409 аудитория „Проф. Васил Стоилов“  в НБУ ще бъде поставено началото на първото за България Международно лятно училище за превод ТРАНС 2016 г., благодарение на организаторите от департамент „Романистика и германистика“ на Нов български университет, Института по превод на университета в Марибор и Съюза на германистите в България. Да открие събитието е поканена г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София.

 

Инициативата ще се провежда на територията на НБУ до 10.09 (събота) и ще събере на едно място хора от различни националности, обединени от интересите си в преводаческата дейност – студенти и преподаватели от Нов български университет, СУ „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методи“ , университети от Марибор, Познан, Нитра, Тимишоара, Риека, Любляна, Белград, Скопие, Ческе Будейовице, както и членове на Съюза на германистите в България. Водещите на събитието – проф. д.ф.н. Мария Грозева от НБУ, доц. д-р Властта Кучиш от Марибор и проф. д-р Николина Бурнева от ВТУ, очакват видими резултати в дейността на обучаемите след края на училището. Активната им работа, както и тази на останалите чуждестранни лектори, сред които ще бъдат действащи преводачи и представители на Европейския парламент и Европейската комисия, е насочена по посока задълбочаване на знанията и уменията за превод на бъдещите професионални преводачи, но и към подобряване на междукултурната комуникация и възпитаване на устойчиви морални ценности у младото поколение.

 

Tемата на четвъртото Международно лятно училище в рамките на проекта CEEPUS TRANS – TRANSkulturelle Kommunikation und TRANSlation за обмен на студенти, докторанти и преподаватели е „Превод и специализирана комуникация“ (TRANSlation und Fachkommunikation), умишлено подбрана заради актуалността и значимостта на проблематиката, както и заради нейната практическа приложимост.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата