Нов български университет загуби професор Богдан Богданов, д.н.

5 август, 2016 17:15 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Почина Президентът и основател на Нов български университет професор Богдан Богданов, д.н. – класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Богданов е публикувал на български език голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет.

Автор е на книгите „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“, „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“, както и на издадената в Испания книга „Modelos de realidad”, издадената в Германия „Reading and Its Functioning“ и издадената във Франция „Penser et construire L’Europe“.

Последната книга, която професор Богдан Богданов остави, е „Думи, значения, понятия и неща“.

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика.

Основател е на форумите за литература, образование и гражданско общество в http://www.bogdanbogdanov.net и водещ на най-значимите семинари в Нов български университет.

Поклон пред един голям учител.

Душата е безсмъртна!

 

От Нов български университет

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата