Проект за Правилник на обществените съвети подготви МОН

16 август, 2016 18:26 | Образование, Средно образование | Няма коментари

Проект за Правилник на обществените съвети подготви МОН

МОН подготви проект на Правилник за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата, който е публикуван в рубриката „Проекти на документи“. Със създаването на обществени съвети се цели отваряне на институциите към обществото, изграждане на общност – училище, ученици, родители и общественост. Принципите, заложени в правилника, предвиждат по-голяма прозрачност и контрол.

Общественият съвет ще одобрява стратегията за развитие на детската градина или училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й, ще участва и в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи, както и при обсъждане на избора на ученически униформи. Новият орган ще може да предлага политики и мерки за подобряване качеството на образованието въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за училищата, и инспектирането на детската градина или училището. Съветът ще дава и становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му при изразходване на средства от държавния бюджет. Общественият съвет съгласува предложението на директора за разпределение на средствата от установеното към края на предходната година превишение на постъпленията над плащанията по бюджета. Съгласува училищния учебен план, както и избора на учебници. Предвидено е представител на родителите да участва в комисиите за атестиране на директорите, при провеждането на конкурс за директор, както и да има представител при създаването и приемането на етичния кодекс на училищната общност. В заседанията на педагогическия съвет представителите на Обществения съвет имат право на съвещателен глас. С право на съвещателен глас в заседанията участват поне трима представители на ученическото самоуправление и представител на настоятелството.

В проекта на правилник са разписани ясни процедури и критерии за излъчването на представителите на родителите, общини, държава и представители на бизнеса към съветите в професионалните училища.

Предвидено е, че за представители на родителите могат да бъдат избирани:

1. Родители на деца или ученици от детската градина или училището;

2. Професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището.

Представителят на работодателите за училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, се определя от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите.

Не може да бъде член на обществения съвет лице, което е осъждано за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията, член на настоятелството на детската градина или на училището или гражданин, който е в трудово или облигационно правоотношение с детската градина или училището, изпълнител по договор, възложен от съответната образователна институция.

Родителите в обществените съвети се избират на събрание, на което се попълват присъствени списъци и се води протокол. Задължително е преди събранието директорът да отправи писмена покана до родителите на всички деца и ученици в детската градина или училището. Съобщение трябва да се постави и на видно място в сградата на детската градина или училището и на интернет страницата на детската градина или училището.

Проектът на Правилник за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата можете да видите тук.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата