В НБУ бе поставено началото на българо-японски форум „Въображението на философията“

22 септември, 2016 11:35 | Висше образование | Няма коментари

В НБУ бе поставено началото на българо-японски форум  „Въображението на философията“

Петият по ред българо-японски форум за философия, който вчера (21. септември) официално бе открит в галерия УниАрт в Нов български университет, предизвика огромен интерес. Темата „Въображението на философията” с лекота завладя мислите на присъстващите студенти и преподаватели от НБУ и СУ „Св. Климент Охридски“, както и на останалите гости на събитието. Експериментално подбрана, тя породи множество въпроси, които ще намерят отговор под формата на дискусия в заключителната част на форума.

Сесията, с която започна двудневното научно обсъждане, бе под ръководството на доц. д-р Боян Манчев, философ и културен теоретик, доцент в департамент „Изкуствознание и история на културата“ в НБУ, участвал в множество национални и международни проекти. Ролята, в която днес влезе той, не му е непозната, заради богатия  практически опит, който има зад гърба си. Изследователските интереси на доц. д-р Боян Манчев са съсредоточени в областта на онтологията, философията на изкуството и политическата философия. Изнасян лекции в множество европейски, американски и японски университети и културни институции. Нееднократно е организирал конференции и публични форуми в областта на философията, съвременното изкуство и политика. Основните курсове, които в момента преподава в Нов български университет, са философия и теория на изкуството и културата.

Със завладяващ ентусиазъм и нескрита емоция доц. Манчев въведе присъстващите в актуалните изследвания на японски и български философи и теоретици на изкуството. Темата на изказването му умишлено съвпада с тази на форума – „Въображението на философията“ – за да бъде тя детайлизирана и разяснена. Д-р Манчев акцентира върху експерименталното й подбиране, породено от актуалността и всеобхватността й. Безграничната й същност и възможността за интерпретация, които съдържа, позволяват обсъждания на категорията въображение в рамките на философията. Заедно с това е възможно и провеждане на анализи относно способностите й да въобразява понятия, да произвежда рефлексивни образи и фигури. Това сподели авторът на книгата „Невъобразимото. Опити по философия на образа“.

Самостоятелен елемент на лекционните и семинарни занятия от форума е политическото въображение. Относително независимото явление с дългогодишна история бе основа на представянето на един от най-значимите  японски философи с международно признат авторитет –  Коичиро Кокубун. Той бе подбрал темата – On imagination, again – What does it mean to be on the left? – за своето изказване по време на втората част от форума.

Международният българо-японски форум не е изненадващо събитие в научния календар на образователната сфера. Не е и еднократна проява. Усилената работа, големият интерес и международното сътрудничество са насочени по посока затвърждаването му като традиционна ежегодна научна среща. Темите при провежданията му акцентират върху основните елементи на философията и върху способността им за въздействие върху социалната среда. Разглежда се влиянието им върху действителността, породено от опита, но и от връзката с нематериалните форми на съществуване, една от които е въображението.

Основните организатори на форума са доц. д-р Манчев и проф. Ясуо Кобаяши, който е един от най-известните съвременни японски философи – създател и дългогодишен директор на Центъра за философия на Токийския университет. Автор е на книги в областта на културната теория, естетиката и политическата философия. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето – между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Усилената му работа е насочена към затвърждаване на международното сътрудничество в областта. Той е един от водещите посредници на европейската и в частност на съвременната френска философия в Япония.

Друга важна фигура в подготовката и провеждането на международното научно философско обсъждане е Футоши Хошино, професор в Университета в Каназава и възпитаник на проф. Кобаяши, чиято активна професионална дейност го нарежда до най-изтъкнатите съвременни японски мислители.

Вторият ден от българо-японския форум „Въображението на философията“ ще се проведе днес, 22. септември (четвъртък), в Нова конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от 14.00 часа. Програмата включва лекция на Футоши Хошино, изложения на Кей Киритани и Сатору Йошимацу, както и представяне на сборника „Възвишено и ужасяващо“.

Двудневното международно философско обсъждане ще завърши със заключителна дискусия, по време на която ще се анализират резултатите от задълбочената съвместна работа между български и японски изследователи.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата