Работни материали за 1. и 5. клас предлага „Просвета“

7 септември, 2016 14:49 | Денят, Начално образование, Образование, Средно образование | Няма коментари

Работни материали за 1. и 5. клас предлага „Просвета“

Издателска група „Просвета“ намери решение на голямото предизвикателство, пред което са изправени всички български учители и ученици в 1. и 5. клас. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от издателството.

В съобщението се припомня, че през тази учебна година трябва да се преподава по новите учебни програми, но нови учебници няма. С изключение на „История и цивилизации“ за 5. клас се предвижда новите учебници да влязат в употреба едва през следващата, 2017/2018 учебна година.

Поради несъответствия с новите програми и липса на важни уроци учиелите ще изпитват затруднения.  Например в сегашната математика за 1. клас липсват уроците по смятане по десетици от 20 до сто. Досега това се учеше във втори клас. В пети клас пък липсват над 15 урока по география – уроците за континентите Африка и Антарктида, които се изучаваха в шести клас.

„Просвета“ предлага работни материали, покриващи най-големите празноти между старата и новата програма.  Те ще бъдат предоставени безплатно не само на всеки учител, но и на всеки български ученик – на всеки първолак и на всеки петокласник.

За първокласниците материалите са по математика, околен свят и технологии и предприемачество. По математика липсващите уроци по смятане от 20 до 100 са в две отделни тетрадки – така, както са в учебника на Гарчева и Манова и както са в другия учебник – на Владимира Ангелова. По „Околен свят“ в една тетрадка са поместени липсващи уроци, избрани и от трите проекта за учебници – на Найденова, на Гетова и на Емилия Василева. В тетрадката по технологии и предприемачество са включени уроци от двата проекта – на Георги Иванов и на Любен Витанов.

В пети клас има готови свитъци с липсващите уроци по география и икономика (от учебниците на Стела Дерменджиева и на Люсила Цанкова), по български език (и от трите проекта за нови учебници – на Весела Михайлова, на Ангелова и на Милена Васева), по литература (от двата учебника на Албена Хранова и на Весела Михайлова), по човекът и природата (от учебниците на Кабасанова, на Виктор Иванов и на Мая Гайдарова) и по математика (от трите учебника на Пенка Нинкова, на Снежка Матакиева и на Аргирова).

Всички тези работни материали ще бъдат на чиновете на децата за началото на новата учебна година.

„Вложихме много труд и средства за този жест, но го правим с радост – приемете го като израз на обич към нашите деца. И като знак за уважение към българските учители“, е коментарът на главния редактор на издателство „Просвета“ г-жа Кина Андреева.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата