Излиза от печат романът „Ох…“ на Филип Джиан

20 септември, 2016 10:27 | Книги | Няма коментари

Излиза от печат романът „Ох…“ на Филип Джиан

Излиза от печат смущаващият роман на Филип Джиан „Ох…”, удостоен с наградата „Интеграл“ за 2012 година. Филмовата адаптация на Пол Верховен носи заглавие „Тя”, а главната роля се изпълнява от грандамата на френското кино Изабел Юпер!

Ох… (превод: Красимир Петров , 208 стр., 16 лв.) не е разказ, а разголваща изповед на една жена, която се опитва да проникне в собствените си демонични тайни. Хладна и безцеремонна, Мишел управлява компания за видео игри, а в личния си живот е точно толкова непоколебима, колкото и в бизнеса. След като неизвестен мъж я напада и изнасилва в дома ѝ, ежедневието й се преобръща. Мишел тръгва решително по дирите му и това въвлича престъпник и жертва в опасна и напрегната игра, чийто развой е абсолютно непредвидим. Тази книга е и огледало, което улавя образа на съвременната жена изобщо, независима и отговорна, целеустремена и противоречива, поела до голяма степен бремето на един все по-малко мъжки и съвсем не женски свят.

   Филип Джиан е знаково име в съвременната френска проза. Автор е на десетки романи, няколко от които са известни на българския читател: „37,2° сутринта“ („Бети Блу“), „Проклета въртележка“, „Навън към себе си“ и „Нечистота”. Възхваляван и оспорван от френската критика, Джиан е „настолният“ писател на поколението, съзряло в края на XX век, смятано от мнозина за наследник на бийт културата. Книгите му са преведени на повече от 20 езика, а успехът му е колкото траен, толкова и неоспорим.

За радост на българската публика филмът „Тя” на Пол Верховен е включен в програмата на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 5 до 16 октомври.

Прожекции в столицата:

7 октомври, петък, кино „Люмиер“, 19:00 ч.

10 октомври, понеделник, Дом на киното, 20:30 ч.

12 октомври, сряда, кино „Одеон“, 20:30 ч.

14 октомври, петък, Френски институт, зала „Славейков“, 18:30 ч.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата