Излиза „Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин”

3 октомври, 2016 14:11 | Книги | Няма коментари

Излиза от печат „Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин”, една забележителна книга, посветена на легендата на немското кино Вернер Херцог.

Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин” (превод: Надя Баева, 528 стр., 32 лв.) включва диалози с прочутия творец и представлява своеобразен форум на неговите завладяващи възгледи, идеи и мнения за хората, с които е общувал и работил. Международната му слава идва през 1973 г. с Агире, гневът Божи, в който Клаус Кински играе побъркан конквистадор. Във Всеки за себе си, бог срещу всички Херцог взема за главната роля човек, прекарал по-голямата част от живота си по клиники за душевноболни. Две години по-късно хипнотизира целия актьорски състав при снимките на Сърце от стъкло. Втурва се към заплашен от неизбежна катастрофа карибски остров, за да заснеме Ла Суфриер. Отдава почит на Мурнау във впечатляващ римейк на Носферату. А през 1982 г. пренася цял кораб през планина в амазонската джунгла за филма Фицкаралдо

   Вернер Херцог е роден на 5 септември 1942 г. в Мюнхен. Режисьор, сценарист и актьор, той е жива легенда на немското кино. През 1968 г. снима първия си пълнометражен филм и бързо се превръща в един от водещите режисьори на авангардното кино, известен с предизвикателните си сюжети. Основоположник е на новото течение в немската кинематография заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Маргарете фон Трота, Фолкер Шльондорф и Вим Вендерс. Героите му са предимно ексцентрични личности с невъзможни мечти или странни таланти. Паралелно с игралните филми Вернер Херцог е режисьор и на множество документални заглавия.

Българската публика ще има възможност да види филма „Фицкаралдо”, един от най-грандиозните проекти на Вернер Херцог, в рамките на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 5 до 16 октомври. Билетите за двете прожекции са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции в столицата:

7 октомври, петък, кино „Одеон“, 19:00 ч.

11 октомври, вторник, Дом на киното, 19:00 ч.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата