Премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев”

3 ноември, 2016 21:18 | Афиш, Култура | Няма коментари

Премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев”

На 5-ти ноември (събота) и 14-ти ноември (понеделник) от 19,30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера

ПРОБЕН СРОК
от
НИКОЛАЙ ГУНДЕРОВ
постановка
ТЕЯ СУГАРЕВА

сценография
КАРОЛИНА ДАЛКАЛЪЧЕВА

асистент-сценограф
ОГНЯН ЙОРДАНОВ

музика
МАРТИН КАРОВ

с участието на
ХРИСТО УШЕВ – „А“
ГЕОРГИ СПАСОВ – „Б“
МАЛИН КРЪСТЕВ – „В“
СТОЯН МЛАДЕНОВ – „Г“

През 2014 г. пиесата „Пробен срок“ печели четвъртото издание на анонимния конкурс за съвременна камерна драматургия на Театър 199 на името на голямата българска актриса
Славка Славова.

Веднъж като дете получих едни официални обувки и ги изхвърлих. Оставих си само кутията. Отварях я с незабравимо вълнение и я затварях всеки път към девет часа вечерта. Обикновено в толкова свършва едно театрално представление.
Още не съм излязъл от тази кутия. Когато пиша за театър се радвам повече, на думите които съм изхвърлил – зная, че не трябва да се прави боклук, но го правя.
В театъра бих изхвърлил всички думи без две – хумора и въображението, но ако трябва и оттам да съкращавам – бих оставил само въображението – то винаги върви с едно наум – смеха.
Николай Гундеров

„Пробен срок“ е нова българска пиеса от Николай Гундеров. Също като автора си, тя събира в себе си парадокси, съчетава полярности и задава въпроса, който винаги е занимавал и ще занимава изкуството – какво се обърка в тоя свят? Чрез принципите на комедийния жанр разказва за свят, подчинен на стремежа към успех.
Ще ми се да вярвам, че в безкрайното кретане по предначертаните пътища към успеха, въпреки самотата и алиенацията, в която сме потънали, всеки от нас дълбоко в себе си крие потенциала за промяна.
Тея Сугарева

Помните ли всички онези досадни семейни вечери, на които от един момент нататък ставаше дума за „преди промяната” и „след това”. А десертът бе отчаяния вопъл: „кога ще се оправим?”.
Е, в нашата комедия „Пробен срок” няма грам досада, нито отчаяние. Има серия комични ситуации, през които главния герой ще премине, докато е в изпитателен срок – постоянен, главна характеристика на днешното време.
Боян Желязков

Комедията „Пробен срок” ни среща с един прекрасен ексцентрик, който иска да върши добро. Въпреки всички препятствия, въпреки притъпените сетива на толкова много хора в страната ни, въпреки тези, които не искат да го разберат.
Той с усмивка следва своя път и ни подсказва, че времената могат да се променят. Стига да си спомним, че носим и сърца у себе си.

Андрей Филипов

 

 

Фото: Павел Червенков

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата