Ирландия гостува на Нов български университет

5 януари, 2017 14:04 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Ирландия гостува на Нов български университет

Нов български университет стартира уникална по рода си международна инициатива

Между 9. и 11 януари 2017 г. представители на Ирландия ще гостуват в Нов български университет. Визитата им е резултат от стремежа към сътрудничество и съвместна дейност с Първия частен университет в България, както и от амбициите към новаторство и високо качество на обучението, които НБУ вече 25 години засвидетелства. Реализирането на поканата и международното гостуване са поредната уникална инициатива, която Университетът организира.

Първата по рода си международна проява с домакин висше училище, изградена върху амбицията „светът да бъде гост на НБУ“, е определяна като „отворена платформа за обмяна на опит и идеи“. Предстоящото посещение на представителите на посолството на Ирландия, представящи своите култура, ценности и научни постижения в рамките на няколко дни, ще обогати допълнително палитрата от разнообразни дейности, до които студентите на НБУ имат шанс да се докоснат.

Амбициите на Нов български университет към предоставяне на международнопризнато обучение и към изграждане на конкурентни предимства на бъдещите професионалисти са едни от предпоставките за зараждането на идеята. Новаторският заряд, който тя носи в себе си, не е повод за притеснение според гл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизледователската и международната дейност и един от инициаторите на начинанието, а е поредното предизвикателство, което НБУ сам поставя пред себе си . Той е и видимо следствие от девиза на Университета – „да не се боим от разнообразието“.

Интересни събития ще са в основата на визитата на представителите на посолството на Ирландия. По време на посещението им ще има прожекции на три филма, посветени на 100-годишнината от Националноосвободителната борба на страната. Един от тях е документален филм, спечелил множество награди, посветен на Великденското въстание от 1916 година и озвучен с гласа на актьора ЛиъмНийсън. Ще бъдат представени и два игрални филма, които показват различни гледни точки към събитията от тази значима дата за Ирландия. След това посланикът на Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс  и присъстващите ще могат да коментират видяното. В този панел ще участват също ръководителят на департамент „Англицистика“ – гл. ас. Милка Хаджикотева, проф. Христо Тодоров, член на Настоятелството на Нов български университет и преподавател от департамент „Философия“, както игл. ас. д-р Кирил Аврамов, заместник-ректор по научноизледователската и международната дейност, като представител на  департамент „Политически науки“.

Гл. ас. д-р Кирил Аврамов не крие радостта си от осъществяването на мащабния проект. „Гордеем се с прекрасни международни работни отношения, които имат видими практически измерения. Чрез тях ние печелим многообразие и разпознаваемост, които са дивидент и за другата страна. Студентите и преподавателите си създават пряко впечатление от участниците в тази инициатива, която се стремим да стане много видима, традиционна и добре подкрепена логистично. От друга страна НБУ става разпознаваем в очите на много по-широка аудитория на световно ниво. Често след участие в такъв тип събития чуждестранните представители препоръчват коопериране с различен тип научни и изследователски институции, проектни организации и фондации, които финансират стипендии“, сподели гл. ас. д-р Кирил Аврамов.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата