Как да запомним, научим, разберем или проумеем употребата на пълния и краткия член

26 януари, 2017 19:24 | Образование, Средно образование | 1 коментар

Как да запомним, научим, разберем или проумеем употребата на пълния и краткия член

Биляна Параловска 

Необходимостта от това епохално социо-лингвистично обобщение възниква в отговор на десетилетните усилия на множеството да затрие смисъла на изреченията.

Долната, в буквален и преносен смисъл класификация или квалификация (комуто както му отърва) цели да внесе яснота в обърканите умове на 99 процента от народонаселението, електората, доста от журналистите, преподавателите по БЕЛ в едно столично училище и докторантите в повечето ВУЗ.

За тези, които знаят що е то подлог, съставно именно сказуемо, съгласувано определение и други думи, изпразнени от съдържание (за жалост обща, толкоз малко), няма нужда от обяснения, правила и примери.

За тези, които знаят какво означава, че на вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам, препоръчваме следното правило: Ако можеш да заместиш думата в м.р., ед.ч с „той”, значи използваш пълен член. Ако не можеш да заместиш думата в м.р., ед.ч с „той”, значи използваш кратък член. Примерът е простичък: На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам. На него (вълка) вратът му (той) е дебел, защото си върши работата сам. Полагането на усилия  е кратко – изисква секунда размисъл и химикалът ще се разлее правилно върху листа.

За тези, които знаят само и единствено какво значи „предлог” (хич не е малко и без да достатъчно, е обещаващо начало), правилото е простичко: Когато пред думата в м.р., ед.ч стои какъвто и да е предлог, думата е с кратък член. Както вече се разбра, на вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам.

За тези, които нищо не знаят, за тези, които искат лесно да научат всичко и за любителите на секса, правилото е толкова стабилно, че няма как да сгрешат: Само пълният член върши работа…

А за част от журналистите от БНТ и прочее, не намерих нито подходящо правило, нито добър пример, затова оставам без очаквания.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Маркова коментира на 1 февруари, 2017 г., 23:35 ч.

    Нас ни учеха да намираме подлога. Питаш, КОЙ (върши действието в изречението) и подлогът се показва. Слагаш му пълния член, ако е нужно и готово. Това работи, изпитано е във времето от собствен опит.