Наградиха лауреатите в Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“

30 януари, 2017 13:35 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Наградиха лауреатите в Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“

Проф. Вера Найденова бе отличена с награда „Хонорис кауза“ 

 

На 28. януари от 19 часа в кино „Одеон“ се проведе тържествена церемония по закриването на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“. На нея бяха присъдени награди на най-добрите филми, изпратени от автори от 16 държави от Балканския полуостров и региона на Черно море.

Тазгодишното издание на Фестивала обедини повече от 70 творби на студенти, селектирани от над 4000 постъпили филма. Прожекциите, включени в програмата на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ се проведоха в кино „Одеон“ на 26. януари (четвъртък) и на 27. януари (петък) като всеки желаещ да се докосне до изкуството имаше възможността да го направи в компанията на голяма част от авторите, които пристигнаха от чужбина още за откриването на Фестивала.

Водещи на официалната церемония по награждаване бяха актрисата Яна Маринова и доц. д-р Борис Наймушин, преподавател от департамент „Англицистика“ в Нов български университет, които с шегите си се погрижиха за доброто настроение на публиката.

Развълнуваните членове на журито обявиха наградите пред многобройната публика, която с нетърпение очакваше да разбере имената на най-добре представилите се студенти. Отличието „Grand Prix” получи филмът от Русия – „Не видях, не направих“/ „Didn`t see, didn`t do” – на чиято прожекция се насладиха присъстващите в залата. Най-висока оценка публиката даде на лентата „Серафим“, с която Ваня Дончева, докторант в Нов български университет, се представи на Фестивала.

Проф. Людмил Христов, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ и директор на Фестивала,  връчи награда „Хонорис кауза“ на проф. Вера Найденова за приноса й в сферата на киното. Известна в културните среди с дългогодишната си  преподавателска дейност в Нов български университет, тя повече от половин век е сред най-авторитетните фигури във филмовата гилдия на България. Професионалното й развитие включва анализиране на кинематографичния процес, преподавателска и изследователска работа, участие във фестивали и конкурси. Опита и познанията си систематизира в книгите, които неуморно продължава да пише. Тя е първият носител на наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кинокритическата мисъл в България. На ХХІІІ МФФ „Любовта е лудост“ проф. Вера Найденова бе удостоена и със Специалната награда за цялостен принос.

Сред отличените ленти на четвъртото издание на Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ бяха филми, изпратени от автори от Сърбия, България, Турция, Русия. Статуетките, които творците получиха, са специално създадени от доц. д-р Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“ в Нов български университет.

Членовете на журито, което оцени подадените за участие филми, са авторитетни личности от кино средите с богат опит в сферата, а също така са и алумни на Нов български университет, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Валери Милев, Мартин Чичов, Иван Богданов, Станислав Дончев са хората, които селектираха най-добрите творби и присъдиха наградите за положените усилия и засвидетелствания талант. Председател на журито през 2017 година бе Магърдич Халваждиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година и също е алумни на НБУ.

Всяка година Фестивалът се организира от Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е да обедини най–доброто от творчеството на младите кинотворци, представители на страни от Балканския полуостров и региона на Черно море. Стартирал като инициатива на група студенти от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, директор на Фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват значително.

Четвъртия международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“ е едно от основните събития в програмата по случай честванията на 25 години от създаването на Нов български университет и е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства. Фестивалът включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата