Двойно завръщане на Ървин Уелш: с „Ваещият с ножове” и „Трейнспотинг” 2

26 януари, 2017 20:54 | Книги | Няма коментари

Двойно завръщане на Ървин Уелш: с „Ваещият с ножове” и „Трейнспотинг” 2

Шотландският майстор на черния хумор Ървин Уелш се завръща с „Ваещият с ножове” – един дяволски изкусен, напрегнат трилър, чийто кинематографичен заряд е вън от съмнение.

Ваещият с ножове” (превод: Деян Кючуков, 272 стр., цена: 16 лв.) отново ни среща с героя от „Трейнспотинг” и „Порно” Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си – живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно. Дори изкуството, открито зад решетките и извело го от низините, не е толкова далеч от предишния му начин на живот – той твори гротескни, обезобразени скулптури на знаменитости. Внезапен обрат връща Франк обратно в Единбург и отприщва старата агресия. Независимо дали работи с глина или с жива плът, неговият талант, както сам си дава сметка, е да наранява хората…

   Ървин Уелш е най-провокативният съвременен шотландски писател, ако не и най-талантливият „нихилист” в литературата на новото време. Успехът му се дължи на изумителния начин, по който съвместява мрачен реализъм с брутална сатира и психологическо проникновение. Още с появата си „Трейнспотинг“ стремително се превръща от ъндърграунд книжле в културно събитие от световен мащаб, а авторът е определен като говорител на цяло едно поколение. Огромен успех постига и филмът по романа, режисиран от Дани Бойл (1996).

Докато в „Порно“ Уелш събира героите си от „Трейнспотинг“ 10 години по-късно, „Трейнспотинг” 2, новият филм на Дани Бойл, ги събира две десетилетия по-късно. Лентата вече е обект на разгорещени дискусии, а още по-добрата новина е участието на прелестната българска актриса Анжела Недялкова.

„Трейнспотинг” 2 влиза в българските киносалони на 17 февруари!

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата