Книга с интимни писма и любовна лирика на Иван Вазов ще бъде представена в неговия музей в София

7 февруари, 2017 20:53 | Книги | Няма коментари

Националният литературен музей отваря врати на къща музей „Иван Вазов“ за премиера на интригуващото и познавателно издание „Любовта е златен сън“, събрало интимни писма и любовна лирика на Патриарха на българската литература. На 9 февруари, от 18 ч., на ул. „Иван Вазов“ №10 в столицата ще бъде премиерата на книгата, която представя най-характерните за поета любовни стихове и документирани в писма романтични събития от живота му.
Като домакин на събитието музеят ще потопи гостите в атмосферата на интимния му живот посредством снимки на Евгения Марс, сватбената му фотография с Атина Болярска, ръкописи, писма, шаржове и вещи на самия творец.
Коментарите към стиховете обясняват любопитни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на твореца, но и за неговия характер. Интимният свят на Вазов, за да бъде правилно разбран, е обяснен на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща изданието в оригинална хроника на този период.
Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева. Антологията излиза в дългогодишната поредица на изд. „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Елисавета Багряна и Дора Габе, Пенчо Славейков и Мара Белчева) в изящни издания с луксозна, твърда подвързия и цветни илюстрации.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата