„Трите дни на Помпей“ – уникално пътешествие в античния свят

9 февруари, 2017 20:52 | Книги | Няма коментари

„Трите дни на Помпей“ – уникално пътешествие в античния свят

На 10 февруари излиза от печат „Трите дни на Помпей“, блестящо историческо разследване от автора на „Един ден в Древен Рим” – Алберто Анджела!

Трите дни на Помпей“ (превод: Юдит Филипова, 496 стр., цена: 25 лв.) разказва за изригването, което в 79 г. e опустошило Помпей, Херкулан, Оплонтида, Боскореале, Терциньо и Стабия, през свидетелствата на оцелелите, били те и само седмина. За съжаление, само един от тях, Плиний Млади, е описал драмата, която е преживял, в едно свое прочуто писмо до Тацит. За няколко часа два цели града с предградия, ферми и вили са изчезнали от картите и от Историята, а заедно с тях и хиляди хора. Тази книга проследява именно дейността на тези хора през последните два-три дни преди изригването, разкрива онова, срещу което се е наложило да се изправят в ужасните часове, отделящи ги от трагедията. Изпъстрено с детайли и осъвременено с последните научни изследвания, „Трите дни на Помпей“ е емоционално пътешествие в античния свят, потресаващ репортаж от една трагедия, уникална книга, която се чете като роман и притежава задълбочеността на научен труд.

   Италианският палеонтолог, журналист, документалист и писател Алберто Анджела е личност с удивителна космополитна култура. Българската публика вече го познава чрез заглавията „Един ден в Древен Рим“, „IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя“ и „Любов и секс в Древен Рим”. Центрирани преди всичко върху разцвета на империята по времето на император Траян, тези книги се отличават с неимоверна увлекателност и достоверност – съживяват руини, разказват вицове, показват как са се секли монети, какви кулинарни удоволствия и сексуални практики са вълнували великия римски мегаполис. След много години, прекарани в изучаване на областта около Везувий, с помощта на археолози и вулканолози Анджела възстановява като в предаване на живо дните, белязали трагичната съдба на Помпей, проследявайки час по час живота на своите исторически съществували персонажи.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата