Кораб и фризер ни показват как да пазим живота в океаните

20 март, 2017 10:59 | Висше образование, Образование | Няма коментари

Кораб и фризер ни показват как да пазим живота в океаните

 

Интерактивни инсталации на WWF гостуват в Нов български университет от 20. март

Истинско рибарско корабче и интерактивен фризер на природозащитната организация WWF България ще гостуват в Нов български университет от 20 до 31 март 2017 г. по инициатива на департамент „Природни науки“ по повод Световния ден на водата. Нов български университет е първият университет, в който се представят двете инсталации.

 

Корабът и фризерът са снабдени с компютри и монитори, на които могат да се играят образователни игри и да се видят интересни видеоклипове. Откриването на изложбата е с начален час 11:10 на 20 март 2017 г. в Централното фоайе на корпус 1 в НБУ.
Чрез инициативата WWF България желае да привлече вниманието към опазването на морските ресурси и разумното им потребление.

 

Рибните запаси не само в Черно море, но и в световен мащаб, са подложени на огромен натиск. Консумацията на морска храна се е увеличила двойно за последните 50 години, а от океаните вадим два-три пъти повече риба, отколкото те могат да осигурят устойчиво. В резултат на това близо 90% от рибните запаси са прекомерно или напълно експлоатирани, според доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

 

Данни от публикувания наскоро доклад „На риболов за протеини – как морският риболов ще се отрази на световната продоволствена сигурност до 2050 г.“, изготвен по поръчка на WWF, сочат, че ако международната общност направи значителни подобрения в  управлението на риболова и в опазването на морските и океански местообитания, океаните ще могат да снабдяват света с достатъчно риба през следващите няколко десетилетия. Лошата новина е, че при всички предвиждани сценарии, рибата най-вероятно няма да попадне в чиниите на тези, които се нуждаят от нея, за да оцелеят.

 

Консумацията на риба в т. нар. „Глобален север“ има все по-значително въздействие върху условията на живот на хората в развиващите се страни, които зависят до голяма степен от рибата – техен основен източник както на протеини, така и на поминък.

 

ЕС е най-големият вносител на морска храна в света и е важно да разберем, че като европейски граждани можем да допринесем много за опазването на рибните ресурси.

В рамките на изложбата, студентите, преподавателите и гостите на Нов български университет ще могат да получат първият български наръчник за избор на устойчива морска храна – Рибен буквар 2.0. Малката книжка се разпространява безплатно.

 

Електронният вариант на Рибен буквар 2.0 може да бъде открит на адрес riba.wwf.bg.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата