НБУ ще участва във Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили в Националния музей „Земята и хората“

22 март, 2017 16:27 | Наука | Няма коментари

НБУ ще участва във Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили в Националния музей „Земята и хората“


            Лабораторията по Гемология към департамент „Природни науки“ и Бакалавърски факултет на Нов български университет за поредна година ще участват в организираното от Националния музей „Земята и хората“ „Великденско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили“, което се провежда 07 – 09 април 2017 г. Департаментът и Музея си сътрудничат в областта на образованието и науката. Ще бъдат представени образци, събирани от преподаватели и студенти от програмите по геология и околна среда на департамента – галенит, сфалерити, кварц и пирит от оловно-цинковите находища на България и др. Ще бъдат изложени и колекционни сбирки на минерали, насочени към подготовката в средното образование.

В рамките на събитието заинтересованите могат да получат допълнителна информация относно дейността и програмите на департамента.

Лабораторията по гемология на Нов български университет е създадена през 1997 г. Нейни приоритети са образователната и изследователската дейности.

Лабораторията е единствена по рода си в България е една от 39-те лаборатории, включени в Световната директория на лабораториите по гемология на International Colored Gemstone Association (ICA).

Разполага с учебна и музейна колекция от минерали, скали и фосили, което позволява теоретично и практическо обучение на студентите по всички геоложки дисциплини, изучавани в департамент „Природни науки“. Тук влизат геоложките процеси, при които се образуват скалите и свързаните с тях минерали, хабитус, физични и химични свойства на минералите, видове скали, синтетични материали, които се използват в гемологията; основни методи за обработка, диагностика и оценка на скъпоценни камъни.

Автор: доц. д-р Биляна Костова, директор на Лаборатория по гемология в НБУ

Снимка: Личен архив, образец на Лабораторията

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата