Българското училище в Лайден навърши 10 години

25 май, 2017 08:59 | Средно образование | Няма коментари

Българското училище в Лайден навърши 10 години. По този повод публикуваме текст, който ръководството на училището изпрати до Академика БГ.

Българското училище Св.Св. Кирил и Методий“ в Лайден, което е първото българско училище в Нидерландия, празнува 10-годишен юбилей.

Училището е създадено през октомври 2006 г. и оттогава всяка година отваря гостоприемно врати, за да посреща своите ученолюбиви деца.
Тази вълнуваща годишнина отбелязахмена 20 май 2017 г. с един запомнящ се и стоплящ сърцата празник за радост на учители, ученици, родители и гости, който беше посветен и на 24 май и патронния празник на училището.

Така този ден се превърна в двоен празник за всички минали, настоящи и бъдещи ученици, родители, роднини и гости. Учители и ученици с огромно желание подготвяха заедно в продължение на седмици изненади за цялата публика. Учениците от Детска градина до 10 клас очакваха с трепет и вълнение своя ред, за да имат възможността да покажат и докажат колко важно е за тях да останат свързани с българските си корени. В подготовката и провеждането на празника се включиха активно и родителският Управителен съвет и голяма група родители.

Важна част от празника бяха нашите гости – родители основатели на училището, учители, съмишленици и приятели, сред които В. Лукиянова, С. Стаменова, Е. Костова, Т. Арабаджиева, Д. Горчева, Н. Схроот-Недева, Д. Попова,представители на Българско училище Зора в Хага.
На празника присъстваг-н Георги Георгиев, консул на посолството на Р. България в Хага, който поздрави всички с големия празник. Също така, послучай празника получихме поздравителни адреси от Държавната агенция за българите в чужбина и от Асоциацията на българските училища в чужбина, като г-жа Силвия Стаменова лично поздрави всички от името на АБУЧ и подари книги за училищната библиотека.

Председателят на Управителния съвет г-жа Мария Спирова и директорът г-жа Ариета Семерджиева приветстваха гостите и поканиха водещите на сцената, за да поставят старт на китнияучилищен концерт. Нашите креативни ученици заедно със своите учители бяха подготвили български народни идетски песни, танци, стихотворения, дори и театър, децата рецитираха любимите Легенда за Кирил и Методий, Песен за буквите,Дядо и ряпа. Зарадваха ни с изпълненията си и училищната Група за народни танци „Хорце“ и Вокалната група „Звънчета“.
В програмата ни се включи и нидерландскиятхор за източноевропейска музика Мила, които изпяха няколко прекрасни фолклорни песни от различни региони на България, както и фолклорна детска група от Хага.

Филм за историята на училището, създаден от учителката по История Р. Шаренкова и ученици от прогимназиалните класове, развълнува всички присъстващи.

След прекрасните изпълнения всички учителии ученици заедно изпяхме „Пътнико свиден, пътнико млад“.
След официалната част всички задружно се отправихме към двора на училището, за да се насладят на слънчевото време, на игрите, а също и на отбрания бюфет, който очакваше гостите. Подаръци и поздравления получихме от нашите приятели от сладкарница Ди Стефано, Хага и български магазин Българска Роза, Хага.

Нека с гордост, нетърпение и неуморен труд да посрещаме идващите години в училище, защото във всеки от нас има пламтяща искрица, която се поддържа от нашата култура, обичаи и себепознание. Нека продължим да насърчаваме пламъчето и в нашите деца, за да запомнят кое ги прави уникални, а именно нашата страна и нашата азбука.

Напред, науката е слънце!

Вероника Бикова,
Преподавател по Български език и Литература

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата