Проф. Майк Федърстоун става Доктор хонорис кауза на НБУ

16 май, 2017 12:40 | Наука | Няма коментари

Проф. Майк Федърстоун става Доктор хонорис кауза на НБУ

На 18. май проф. Майк Федърстоун от Goldsmiths University Colledge (Лондон) ще гостува за втори път на НБУ, за да приеме почетното звание Doctor honoris causa на Нов български университет.

По инициатива на департаментите „Антропология“ и „Философия и социология“, Академичният съвет на университета взе единодушно решението да присъди това звание на проф. Федърстоун в знак на признание за огромния му принос за развитието на световната социология, за научното му сътрудничество с департамент „Антропология“ на НБУ и за направеното от него през 2015 г.  дарение от 160 тома книги за библиотеката на НБУ. Това дарение съдържа пълната поредица на световноизвестното списание „Theory, Culture & Society“, оценено като най-влиятелното реферирано списание за културни изследвания в света;  пълната колекция на списание „Body & Society”, както и 40 научни монографии, публикувани в поредицата „Theory, Culture & Society”. Професор Федърстоун е дългогодишен главен редактор на тези издания.

Церемонията ще се състои на 18. май 2017 от 13:00 ч. в 409 аудитория „Проф. Васил Стоилов“, 1 корпус на НБУ. Академичното слово на проф. Федърстоун ще бъде на тема „Формиране на живота: справяне с дилемите на остаряването“. За него има осигурен превод на български език.

От 15 ч. в Центъра на книгата на НБУ ще се проведе представяне на българския превод на най-известната книга на професора „Консумативна култура и постмодернизъм”, световноизвестна научна класика, преведена на 12 езика и току-що публикувана от издателството на НБУ. Преводът от английски език е дело на двама щатни преподаватели в университета – доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева и гл. ас. д-р Росица Генчева от департамент „Антропология“. Книгата ще бъде представена от проф. Кольо Коев, научен редактор на изданието. Представянето ще бъде със специалното участие на автора – проф. Федърстоун. Само на това представяне книгата ще може да бъде закупена с 10% отстъпка.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата