Нов български университет – един от основните партньори на Международно биенале на стъклото (27.09 – 04.10.2017 г.)

2 юни, 2017 13:41 | Висше образование, Култура, Образование | Няма коментари

Нов български университет е един от основните партньори на Международно биенале на стъклото. Институцията подкрепа проекта чрез осигуряването на екипи от различни департаменти, обвързвайки семестриалните им задачи с ангажиментите около организацията на събитията, част от програмата на Международно биенале на стъклото. По проекта до момента работят студенти от бакалавърски и магистърски програми в областта на изящните изкуства, информационни технологии, анимация, фотография, архитектура и др. Дейно участие взимат докторанти и алумни студенти на специалностите в областта на изкуствознанието и графичния дизайн. Tе са ангажирани с цялостната визия на МБС, печатните материали и организирането на изложбите и събитията, част от програмата на МБС. Нов български университет ще спомогне за отпечатването на каталог с творбите, включили се в международния формат.

Проектът е осъществен в партньорство с различни институции. В активностите, събитията, конкурсите и изложбите се включиха студенти от ВТУ, НХА, НГПИ „Св. Лука“, ВИАС, Варненски университет, Академията в Светле над Сазавоу. Зад идеята на Биеналето до момента застанаха и автори от областта на художественото стъкло, както и институции като Американска фондация за България, Нов български университет, Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“, Столична община, община Варна, стъкларски завод „ИНХОМ“ – град Белослав, „Грийнпийс България“, Фондация „За земята“, Еко клуб към УНСС, Колектив „Кино Космос“, „Кристиан Нейко“, списание BBC Знание и др.

Международно биенале на стъклото, с подкрепата на Tianaderrah Foundation, ще предостави три стипендии за обучение в степените бакалавър, магистър и доктор в Нов български университет в областта на художественото стъкло.

Патрон на събитието е доц. д-р Константин Вълчев от НБУ, автор и преподавател в България и Чехия, завършил в Академия за изящни изкуства в Прага “UMPRUM”, учил в ателието на Станислав Либенски.

В галерия УниАрт, НБУ ще бъде представена колекцията с рисунки – проекти на Станислав Либенски, автор от световна величина и значение за развитието на художественото стъкло. В ателиетата по стъкло в УниАрт ще се проведат творчески работилници със световно известни автори в областта на художественото стъкло. Гост-лектори ще предоставят своите презентации на лекции в НБУ по време на седмицата на Биеналето.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата