Българчета в Лайден се състезаваха по „лъвски“ скок

27 септември, 2017 22:08 | Начално образование, Образование | Няма коментари

Българчета в Лайден се състезаваха по „лъвски“ скок

Състезание по дълъг „лъвски” скок по случай 180 години от рождението на Васил Левски в Българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия

 

„Аз, Васил Левски в Карлово роден,

от българска майка юнак аз роден,

не щях да съм турски и никакъв роб,

същото да гледам и на милий род”.

 

През 2017 година отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски. Физическата и духовна сила, стаена у него, му дава възможност да извърши велики дела, да се нареди сред най-смелите мъже на своя век, да проправи пътя на революционната борба за освобождението на България. В сърцето и ума на всеки българин най-съкровеното място е отредено за Апостола на свободата.  Респектът от смелостта и непоколебимостта на Васил Левски е неподвластен на времето.

На 23 септември 2017 първото българско училище в Холандия „Св. Св. Кирил и Методий “ , Лайден почете паметта на Васил Левски със състезание по дълъг скок – „лъвски скок“. Преди надпреварата учителите припомниха най-популярната версия, според която Васил Иванов Кунчев получава историческото си име Левски. По време на военни учения в Първата българска легия в Белград, Апостола на свободата прескача дълбок, широк и дълъг изкоп и надскача всички други легионери.

За състезанието момичетата и момчетата бяха разделени в следите три възрастови групи: детска градина и подготвителна група; първи – четвърти клас; пети –единадесети клас. С много ентусиазъм и бурна подкрепа от всички, състезателите се включиха в предизвикателството да надскочат границите на възможностите си. Учителите и родителите също изпробваха своите възможности в скока на дължина.

Накрая бяха обявени резултатите и раздадени символични награди, предоставени от Националния музей „Васил Левски“ –  гр. Карлово.

Децата знаят, че не всички могат да бъдат шампиони, но Левски ни завещава и спасителния път,  и личния пример как да бъдем достойни хора. Лъвският скок на Апостола на свободата продължава вече близо две столетия да ни води към онези светли идеали, които трябва да изграждат основите на нашето мислене и възприятие за света.

 

Ева Ахмедова

Преподавател по БЕЛ

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата