В Музикалния театър представят „Имре Калман – кралят на оперетата“

2 ноември, 2017 13:43 | Афиш | Няма коментари

В Музикалния театър представят „Имре Калман – кралят на оперетата“

Тази неделя 5-ти ноември от 14 часа на представянето на книгата „Имре Калман – кралят на оперетата” от Петър А. Вангелов. Събитието ще се състои на камерната сцена на Музикалния театър. По време на представянето ще прозвучат музикални арии, дуети, терцети и квартети от двете най-прочути и обичани оперети на Имре Калман „Царицата на чардаша” и „Графиня Марица”. Ще ги чуете в изпълнение на изтъкнатите солисти на Музикалния театър: Добрина Икономова, Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Пеньо Пирозов и Христо Сарафов. Режисьор на спектакъла е Румен Григоров, а зад пианото ще е Блага Николова.

В юбилейния си сезон, в който чества 100 години професионална оперета в България, Музикалният театър ще отдаде почит на големия композитор чрез нова постановка на оперетата „Царицата на чардаша” с гост-режисьор от Виенската опера.

 

ЗА КНИГАТА „ИМPE КAЛМAН – КPAЛЯТ НA OПEPEТAТA“

Книгата на Петър А. Вангелов e необичаен paзкaз зa живoтa и твopчecтвoтo нa cвeтoвнoизвecтния oпepeтeн кoмпoзитop. От гледната точка на езотериката и трансценденталната публицистика, както сам нарича похвата си, авторът рaзкpивaт нeизвecтни факти от личния живот на Имре Калман. Той се опитва да даде обяснение за твopчecкия пpoцec на великия композитор, автор на най-обичаните и популярни оперетни произведения. Книгaтa е част от поредицата „Духовен календар” на издателство „Пропелер” и би могла да е интересна, както за професионалните музиканти, така и за цeнитeлите нa езотериката и oкултизма.

 

Plakat_Petar_VangelovИЗБРАНИ ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА

Когато питали Калман как обича да композира и дали му е необходим акомпанимент на пиано– той казвал, че няма нужда от никакви помощни средства. За него композирането ставало в главата и в сърцето.

Авторът на „Царицата на чардаша” признава, че сам нямал обяснение как идват при него големите идеи и гениалните мелодии. Той не можел да определи и в кое музикално хрумване се крие успехът…

Авторът на книгата Петър А. Вангелов, обаче има обяснение защо музата никога не изоставя големия композитор. Според него, успехът на Калман се обяснява не само с перфектното владеене на оркестрацията, музикалната форма и хармония. „Успехът му се крие в едно голямо сърце, раздаващо се на хората”, обобщава Петър А. Вангелов. Според неговите тълкувания, само човек, който има сетива за вечната небесна хармония, може да я улови и предаде на човечеството. Доказателство за това е гениалното творчество на великия оперетен композитор Имре Калман.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата