Най-старата академична и изследователска мрежа в ЕС- ТЕПСА- ще представи препоръките си към Българското председателство на Съвета на ЕС

28 ноември, 2017 11:41 | Наука | Няма коментари

 

 

На 30 ноември и 1 декември в Парк хотел „Москва“ в София ще се проведе международна конференция на ТЕПСА (Trans European Policy Studies Association) под егидата на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Домакин е Нов български университет в лицето на департамент „Политически науки“.

Председателят на борда на ТЕПСА – проф. Майкъл Кийдинг – ще представи разработените от специален екип на организацията препоръки към Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

В конференцията ще участват представители на водещите изследователски институти в ЕС и извън него, представители на държавите-членки на ЕС, на асоциираните държави и на държави-членки на ТЕПСА. Освен Българското председателство на Съвета на ЕС участниците ще обсъдят и основните предизвикателства пред европейската общност, темите, които са част от дневния ред на съюза, както и потенциалните сценарии за развитието му.

 

ТЕПСА е най-старата академична и изследователска мрежа в ЕС, базирана в Брюксел. Тя се състои от над 45 водещи изследователски институти в областта на европейските въпроси. Веднъж на всеки 6 месеца ТЕПСА организира международна научна конференция в държавата, която предстои да поеме Председателството на Съвета на ЕС, за да отправи своите препоръки. Същевременно организира всяка година множество международни конференции, проучвания, летни школи, докторантски училища и др.

 

Участието в мрежата е изключително престижно, тъй като от всяка държава има само по един представител. НБУ, в лицето на департамент „Политически науки“, е единствен референт за България и по този начин представлява академичната общност на страната. Конференцията се провежда със съдействието на МОН, Представителството на ЕК в България и Бюрото на ЕП в България.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата