Знаменитият японски философ Ясуо Кобаяши в НБУ

7 февруари, 2018 14:10 | Наука | Няма коментари

Знаменитият японски философ Ясуо Кобаяши в НБУ

 

12 февруари 2018, НБУ, Галерия УниАрт

 

На 12 февруари, понеделник от 14:00 часа в Галерия УниАрт (Нов български университет, бул. „Монтевидео“ №21) големият японски философ Ясуо Кобаяши ще посети за втори път България, за да изнесе лекция на тема „Идната философия. Завръщане към Sophia“ [La philosophie à venir. Retour à Sofia]. Събитието се реализира по покана на Боян Манчев и департамент „Изкуствознание и история на културата“ на НБУ.

 

 

Проф. Ясуо Кобаяши е един от най-влиятелните съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Автор е на множество книги в областта на философията на изкуството и политическата философия, културната теория и историята на съвременността. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето – между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Той е един от водещите посредници между европейската и в частност съвременната френска философия и японската култура.

 

Кобаяши често сътрудничи с видни творци от различни изкуства – той е дългогодишен приятел и близък съратник на художника Аки Курода, на архитекта Тадао Андо, дори на модния дизайнер Исе Мияке.

 

Сътрудничеството на Ясуо Кобаяши с Боян Манчев и партньорството с НБУ

 

Сътрудничеството на философите Ясуо Кобаяши и Боян Манчев започва преди 10 години в Париж, където по това време Манчев съ-ръководи Международния философски колеж, ключова институция в полето на съвременната философия и модел на основания от Кобаяши Център за философия на Токийския университет. Първата съвместна лекция и публичен разговор на Манчев и Кобаяши се провежда в Токио през 2010 г. по покана на Юджи Нишияма, пред препълнена аудитория при голям медиен интерес. Голям отзвук има и първата им софийска среща, в рамките на замисления от Кобаяши и Манчев форум „Метаморфоза и катастрофа“ (2013), осъществен със съдействието на Дарин Тенев.  Кобаяши е особено известен сред българската културна и академична общественост като спонтанен вдъхновител на студентското движение от 2013 г., след обръщението му към Общото събрание на студентската окупация на Софийския Университет през ноември 2013 г.

 

Първият японско-български философски форум дава тласък на поредица от седем форума, проведени в София и Токио и включващи по-млади български и японски философи, повечето от които възпитаници на Кобаяши и Манчев. Същевременно директното сътрудничество на Кобаяши и Манчев се осъществява и в други контексти, например на органираната от Кобаяши сбирка в манастира Ла Турет във Франция, посветена на въпроса за смисъла на света. След поредната им среща в Токио през пролетта на 2017 г., Кобаяши организира през ноември 2017 г. лекцията на Боян Манчев “Светлина, облаци. Философско пиратство и изобретяването на апейрон” в Центъра за философия на Токийския университет.

 

Заглавието на втората софийска лекция на Ясуо Кобаяши, „Идната философия. Завръщане към Sophia“ [La philosophie à venir. Retour à Sofia], която ще представи актуалната философска работа на Кобаяши, представлява знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към неговия патрон – sophia, мъдростта.

 

Лекцията ще се проведе на френски език, с превод на Боян Манчев.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата