Програма на Музикалният театър за месец юли

20 юни, 2018 10:46 | Култура | Няма коментари

Цигански барон_301.07.НЕДЕЛЯ                        17.00ч.-„Царицата на чардаша“

05.07.четвъртък                     19.00ч.-„Веселата вдовица“

05.07.четвъртък                    19.00ч.- Гала- концерт-Балет Арабеск гр.Балчик

06.07.петък                        19.00ч.-„Една нощ във Венеция“

06.07.петък                            21.00ч„Ромео и Жулиета“-Балет Арабеск в театър Варна

07.07.събота                         21.00ч„Ромео и Жулиета“-Балет Арабеск във гр.В.Търново

08.07.НЕДЕЛЯ                     21.00ч.-„Царицата на чардаша“ Летен театър Варна

10.07.вторник                       21.00ч.-„Царицата на чардаша“ Летен театър Бургас

11.07.сряда                   19.00ч. – „Празник на оперетата и мюзикъла“

 Концерт-Летен театър гр. Бургас – съвместно с ДО Бургас

13.07.петък                           19.00ч.-„Българи от старо време“

14.07.събота                         19.00ч.-„Царицата на чардаша“

От 17.07. Вторник – ГОДИШЕН ОТПУСК

 

ВЕСЕЛАТА ВДОВИЦА

Оперета от Франц Лехар

Участват: Добрина Икономова, Богомил Спиров, Николай Борисов, Зорница Дамянова, Стефан Петков, Румен Григоров, Иван Панев, Ася Цветанова, Лъчезар Лазаров, Юлия Маринова, Тодор Велков, Александър Василев                                 

Оркестър, хор и балет на Музикален театър

Режисьор – Инара Гулиева (гост от Московската оперета)

Диригент постановчик – Игор Богданов

Асистент режисьор – Юлия Маринова

Сценография – Борис Стойнов

Художник на костюмите – Цветанка Петкова – Стойнова

Хореограф –Катя Богданова

Хормайстор – Людмил Горчев

Барон Зета, посланик на Княжество Понтеведро
Валансиен, съпруга на барон Зета
Граф Данило Данилович, секретар в посолството
Ханна Главари, вдовица
Камий дьо Росийон, френско аташе
Виконт Каскада
Раул дьо Сент Брийош
Богданович, консул
Силвиан, негова жена
Кромов, съветник
Олга, съпруга на Кромов
Причич, полковник в пенсия
Прасковя, съпруга на Причич
Нйегуш, шеф на канцеларията
Място на действието е посолството на измислената държава Понтеведро в Париж, началото на XX век

Първо действие
Началото на XX век. Място на действието – посолството на измислената държава Понтеведро в Париж. Тук благородните господа с техните съпруги и приятели от Париж празнуват рождения ден на Княза на Понтевердо. Посланикът, Барон Зета, е домакин на тържеството. Той очаква младата своя сънародничка Ханна Главари, която след краткотраен брак е останала богата вдовица. Наследството й е целият валутен резерв на малката държава. Ако се омъжи за парижанин, цялото й състояние е загубено за финансово нестабилното Понтеведро. Парите трябва да бъдат спасени и Барон Зета е замислил да уговори аташето си, Граф Данило, да се ожени за Веселата вдовица. Преди години графът е бил влюбен в Ханна, но семейството му е попречило да се ожени за бедното тогава момиче.
В залата влиза Ханна Главари. Разговорите изведнъж утихват, защото с красотата и богатството си тя изглежда двойно по-очарователна за присъстващите господа. Но Ханна търси мъж, с когото да е щастлива, а не който да управлява милионите й. Междувременно младата жена на Барон Зета, Валансиен, попада в неприятна ситуация. Тя е загубила ветрилото си, на което нейният ухажор – френското аташе Камий дьо Росийон е написал любовно обяснение. Най-неприятното е, че компрометиращата находка попада дори в ръцете на съпруга й, но Валансиен има късмет: Зета не подозира нищо и не разпознава ветрилото. Неговата грижа е да държи настрана кандидатите-чужденци за ръката на богатата вдовица.

Второ действие
Ханна устройва прием в своя богат парижки дом, на който песните и танците карат гостите да мечтаят за родината си, а Ханна пее „Песента за горското момиче Виля“. Старата й любов към Граф Данило отново се е събудила и тя използва целия си чар, за да го накара да признае любовта си. Но той я отбягва.
Валансиен моли обожателя си Камий да ухажва Ханна, за да остане с реномето си на „почтена жена”. Междувременно Барон Зета съзира двойката в павилиона и обзет от подозрения нарежда да го отворят. Оттам обаче излизат Камий и Ханна, която, за да помогне на Валансиен, бързо е заела нейното място. В този момент ревността на Данило става очевидна за всеки и Ханна разбира, че той все още я обича. За да изиграе козовете си до край, Веселата вдовица обявява намерението си да се сгоди за Камий.

Трето действие
Жизнерадостната вдовица е приготвила очарователна изненада за гостите си – с помощта на чиновника Нйегуш, тя е превърнала една зала от двореца си в кабаре „Максим”. Всички се наслаждават на непринудената атмосфера и блясъка на нощния клуб. Граф Данило се досеща, че празненството е устроено заради него, а посланикът Барон Зета се чуди, как да предотврати женитбата с французина, която ще отклони милионите на Ханна от Понтеведро и може би дори ще доведе държавата до фалит. Посланикът натоварва Граф Данило с отговорната задача да припомни на Ханна националната й принадлежност и да я накара да прояви своя патриотизъм. Двамата разговарят и макар че думите „Обичам те!” още не са изречени, графът безмълвно издава чувствата си. За да го предизвика да признае любовта си към нея, Ханна използва женската си хитрост и обявява публично, че омъжи ли се повторно, остава без никакви средства. Едва тогава графът разкрива любовта си и иска ръката й. Веселата вдовица най-сетне е намерила мъжа, който я желае, обича самата нея, а не нейните милиони. Следва хепиенд с дългоочакваното признание в любов, а съвсем накрая става ясно, че според завещанието милионите все пак остават в семейството. Така и любовта, и парите са спасени!

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата