Искат оставката на министър Вълчев заради еврофондовете

11 септември, 2018 15:04 | Наука | Няма коментари

Искат оставката на министър Вълчев заради еврофондовете

„Демократична България“ поиска оставките на образователния министър Красимир Вълчев, на кабинета му и на директора на изпълнителната агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев. Мотивът за искането е провалът на оперативната програма.

 

„Почти три десетилетия образованието и науката в България са тежко недофинансирани от страна на държавата, макар и истинският мащаб на проблема да се крие зад окрупнени индикатори и статистически трикове. Ние от „Демократична България“ смятаме, че всяка кражба от образованието и науката на България е кражба от бъдещето на страната“, посочват от „Демократична България“. Те твърдят още, че е скандално 102 млн. лева от приоритетната ос за научни изследвания и технологично развитие на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ да бъдат прехвърлени към друга оперативна програма – „Иновации и конкурентоспособност“.

„Така тези пари, вместо да се използват за наука, се превръщат в допълнителен ресурс за свързания с Делян Пеевски министър на икономиката – Емил Караниколов. Въпросната сума представлява близо 20% от средствата, предназначени за българска наука по седемгодишната оперативна програма, и се равнява на цялото национално проектно финансиране за наука за период от 5 години“, се посочва в съобщението.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата