Валентин Кардамски – Вале открива изложба в Лондон

9 октомври, 2018 15:43 | Афиш | Няма коментари

Валентин Кардамски – Вале открива изложба в Лондон

На 17-и октомври в Българския културен институт в Лондон ще бъде открита изложбата „Жените на 20-и век, променили света“. Авторът ѝ Валентин Кардамски -Вале е познат на българската аудитория с оригиналната си техника и уникалното умение да долавя и предава върху платното характери.

В ефира на Българското национално радио творецът каза: „Започнах с Кралица Елизабет, защото може би ще е най-дълго управлявалият монарх, Коко Шанел, защото променя света на модата, Мая Плисецкая, която променя, а в голяма степен и изгражда света на балета… От българите мога веднага да кажа, че е Лили Иванова, която промени музиката в България в огромна степен, Нешка Робева, която постави на почит златните момичета и този вид спорт…. Това са жени, които в голяма степен са повлияли на света да стане по-добър. Опитвам се да си представя този свят без тези изключителни жени, ако той беше променян само от мъжете …. и си казвам, „добре че тези жени в голяма степен са променили този свят, в противен случай той наистина би бил малко по-краен“.

Художникът коментира възхода на феминизма с думите „в идеята за това, че ние търсим да признаем равноправието, а то трябва да бъде, само по себе си, прието без да отъждествяваме, може би затова се стига до такава крайност. Дали ще бъде постигнато едно нещо от мъж или от жена, то е в полза на света, но стигаме дотам, че трябва да го признаваме, да го пишем, да го превръщаме в правило. Тези правила не трябва да ги има“.

След Лондон, изложбата ще дойде в София, но вече като сборна от последните две изложби на Кардамски, съобщи още БНР.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата