Миглена Савова – Оклер: Родителите трябва да насърчават творческите занимания на децата

23 октомври, 2018 09:13 | Афиш, Култура | Няма коментари

Миглена СавоваОклер е българска художничка, която живее в Женева. Нейната галерия BLITZ art portrait е добре позната на аудиторията, а през ноември там ще гостуват български творци. Подготвя и проект за неделно арт училище, в което да се обучават българчета. Скоро тя открива своя изложба в България и по този повод Академика БГ я потърси за интервю.

 – Госпожо Савова, разкажете ни повече за Вашата изложба в София, какво ще представите?

– Серията от портрети, която представям в София, е продължение на темата за портрета от изложбата, с която открих през пролетта на 2017 при откриването на пространството за съвременно изкуство, BLITZ art portrait.

Ние живеем в една епоха на глобализация и на пренаситеност от информация. Екологичната криза с нейните последствия върху душата е тук. Въпреки това, Човекът остава това същество, което си задава въпроси и търси идеи относно Социума, Днес и Сега, но и непреходните теми за Вечното и Красотата. Моите творби имат за задача да поставят въпроса на тези теми под една интимна форма каквато е портрета, лицето на човека, неговия поглед изражение, вътрешен мир. От серията ми Look at me представям няколко портрети на пушачи на пури, като за тази идея ме заинтригува вида социална противоположност, като пурата сама по себе си e аристократичен, реакционен, мачовски и епикурейски символ наведнъж, тя е предмет на лукса и определено ниво в обществото и от друга страна, изработването и, и самите  хора, които стоят зад това с техните емоции и живот, гравиран по лицата им. В косвена връзка със сюжета е и това, че с течение на времето актът на пушенето се е преценявал на свой ред като божествен, дяволски или синоним на изкуството, на живота и отразява променящия се облик на пушача според културата и времето …

Друга тема , която представям и която започнах през 2009 г., са портрети на български момичета от различно време като своеобразно пътуване във времето от края на 19 в. до днес. Нарича се със закачка Mona Lisa’s. Мисля, че е симпатично българските момичета да бъдат представени, като Мони Лизи.

За целта използвам и различни съвременни медии, като алуминиев палет, акрил, плексиглас, освен че в оригинал работя върху платно с маслени бои. В последно време използвам и дигиталната технология като част от креативния или на представянето на творбата процес. Аз смятам, че художниците са тези, които трябва да реагират на динамиката на днешното време, като една своеобразна форма на будителство, чрез своя изказ да фрапират и да насочват вниманието както върху актуалните днешни фактори, така и върху вътрешните изживявания на личността.

 – Работите и с деца, какво Ви носи преподаването?

– Работата с деца е само малка част от дейността на школата,която е част от платформата BLITZ ART ATMOSPHERE – арт агенция и включва освен училището, също и изложбеното пространство BLITZ ART PORTRAIT, ателие за реставрация и консервация и интериорен дизайн.

Арт школата ми BLITZ Ecole d’Art има дейности под формата на курсове, лесни и достъпни за всички, както възрастни, така и деца, със или без предишни художествени познания, в области като:

Академично обучение по живопис (масло, акрил, акварел), рисуване (с живмодел, портрет, перспектива)

Подготовка за влизане в художествено училище (художествено досие, художествено развитие)

Арт коучинг и различни специализирани курсове, като иконопис (византийска традиция), позлата и др.

Работата с деца включва запознаване с художествени техники, стажове по време на училищни ваканции.

Алтернативна педагогика чрез изкуство.

 – Подготвяте неделно арт училище за българчета. Какво ще представлява то?

– Това е една спонтанна идея, която ми дойде при един разгивор с приятел. Говорейки за сугестологията и метода на професор Георги Лозанов, който включва изкуство при изучаването на език, реших да подготвя този проект за арт неделно училище. Моите наблюдения са, че децата много добре и лесно се потапят в дадена езикова атмосфера , където без принуда и чрез умело подбрани артистични методики ще могат без усилие да слушат, разбират и употребяват българския език, занимавайки се с изкуство. Особено става въпрос за деца от смесени бракове. Тук няма нищо общо с официалното българско училище в Женева, тъй като това е свободна форма на курсове, без задължителна програма, но за практикуване на българския език чрез изкуство. Например, илюстриране по разкази на български писатели или народни приказки, както и включване на културни традиции, а има и още много други възможности.

 – Какво трябва да знаят родителите за творческите занимания на децата, защо те са важни?

– Много важно е родителите да подкрепят и насърчават творческите занимания  на децата, така те развиват своето въображение особено до 7-годишна възраст. Развиват се двигателните умения на ръцете посредством моделиране, рязане, прегъване и като цяло развиване на сръчността. И много важно е това, че изкуството подтиква децата по един лек начин да изразят своите мисли и емоции, дори и преди умението да се изразяват с думи.

 – Трудно ли се открива детският талант?

– Лесно е, защото децата са спонтанни в своя изказ и чистота. Всички деца имат много силно въображение, но към таланта има и сръчност и още нещо.

 – През ноември във вашата галерия BLITZ art portrait /пространство за съвременно изкуство ще гостуват български творци. Кои са те и какво ще представят?

– Анонсирането на изложбата предстои в много скоро време и за това тук загатвам само малко от предстоящото събитие. Като куратор на изложбата, заедно със Снежана Йовева, арт мениджър на проекта и заместник-председател на Сдружение „Толкова близо, толкова далече“, подготвяме  съвместно тази изложба от около година в много добър синхрон.

Двете български художнички, които ще представим, Яна Костадинова и Цветелина Русалиева, дебютират на женевската сцена с творческия концепт  „INdefinitions“, като ще представят живопис и рисунки с послания за духовност, извисеност, смиреност и женственост.

Искам и да отбележа нещо много важно, че събитието е под патронажа на н.п. Деяна Костадинова, Посланик, постоянен представител на Република България към службата на ООН и другите международни организации в Женева, като на него се очаква да присъстват много българи от Швейцария и Франция, както и ценители на съвременното изкуство.

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата