Нели Петрова: Мотивираме учениците да развиват дарбите си

1 октомври, 2018 07:57 | Образование | Няма коментари

Нели Петрова: Мотивираме учениците да развиват дарбите си

Нели Петрова е директор на Първа АЕГ в София. Академика БГ я потърси за интервю в началото на учебната година, защото традиционно има голям наплив към училището, а възпитаниците му показват отлични резултати на изпитите. Училището започна тази учебна година с нов корпус. Предстои му и работа по различни проекти, за които г-жа Петрова разказва в това интервю.

 

– Г-жо Петрова, Първа АЕГ започна тази учебна година с нов корпус. Как учениците и учителите посрещнаха новия сезон?

– Новият корпус разшири сградата с нови 8 класни стаи, мултифункционална зала със 150 места, кабинети по физика и биология, административни кабинети. Естествено за всички учители, ученици и родители това е повод за голяма радост и удовлетворение. С благодарност се обръщаме към Столична община и район „Оборище“, лично към г-жа Фандъкова – кмет на София, които много отговорно и присърце се заеха с разширението на сградата. В момента се изгражда и вторият корпус от разширението, където ще се помещават още учебни кабинети, както и 2 физкултурни салона.

 – Какви цели си поставя педагогическият екип през тази година и какво важно предстои?

– Целите са продиктувани от Стратегията за развитие на Първа АЕГ, а именно академичност на обучението, разнообразна и съвременна методика на преподаване, иновации в работата с младите хора от типа на „обърнатата класна стая“, т.е. творчески подходи и повече самостоятелна работа на учениците. Разбира се, разширяване на възможностите на дигиталното обучение, използване на повече е-уроци, електронни платформи. В момента новите учебници по английски език за 8-ми интензивен клас на издателство „Пиърсън-Лонгман“ дават голяма възможност за работа с ИКТ.

Съвсем скоро ще предложим на вниманието на преподавателите в 8. клас от София и Софийска област обмен на добри педагогически практики и ще ги поканим при нас.

През тази учебна година ще отделим особено внимание на работата на преподавателите и учениците по новите учебни програми в 9. клас, които по почти всички предмети се изучават на английски език.

Предстои ни и интересна работа по проекти и извънкласни дейности. Тази година ще работим по партньорски двустранен проект с училище от Прага, както и ще продължим традиционните си проектни дейности. Вече започваме и подготовката на благотворителния концерт „Българската Коледа“, за да подпомогнем децата със здравословни проблеми.

 – Как съчетавате 60-годишната традиция с модерната визия за образованието?

– Традицията е основата, върху която градим вече 60 години едно успешно и качествено образование, както и даваме изключително конкурентни кадри за всички сфери на живота. Но най-важното е да сме в крак с новите възможности за обучение и работа с младите хора, да мотивираме и градим личности със съвременно мислене и готови за новите професии в световен мащаб. За мен като директор на Първа английска езикова гимназия е най-важно да постигаме развитие и движение напред.

 – Кое от атмосферата на Вашето училище остава завинаги в сърцата на неговите възпитаници?

– Атмосферата в гимназията е изключително творческа. Между учителите и учениците има отношения на уважение, взаимно разбиране и възможности за обсъждане на нови предложения и идеи, които да бъдат реализиране в учебните часове или в многобройните извънкласни дейности. Чувството за принадлежност към гимназията е най-ценното качество, което се формира през петте години на обучение. Учениците на Първа АЕГ са мотивирани и поощрявани да получат най-доброто средно образование и да развият всички свои дарби и таланти. На преподавателите са осигурени необходимите условия за професионално развитие, квалификации и обучения, работа по международни проекти, участия в различни форми на обмен, както и нужните социални придобивки.

Винаги бившите възпитаници на гимназията с любов и уважение говорят за своето училище и го представляват успешно сред широката общественост в България, Европа и света като една голяма и обединена Алумни организация.

 

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Снимка: Архив

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата