Завръщането на жената мит в новата книга на Мариана Кирова

9 декември, 2018 09:28 | Книги | Няма коментари

Завръщането на жената мит в новата книга  на Мариана Кирова

Звезделина Братанова

 

В стихосбирката „Завръщането на Лилит“ Мариана Кирова представя поетическа приказка за превъплъщенията на женското начало. Сред страниците на книгата откриваме енигматични образи от нашата народнопесенна традиция. Вечното женско присъствие в света е обогатено и с копнежите и терзанията на съвременната жена, чиято душа не остава затворена в пространството на интимните трепети. Съвременничката в стиховете на Мариана Кирова притежава изострени сетива за социалните лица и маски и за случващото се в света.

Отделните творби пресъздават различни аспекти от душевността на съвременната жена, която знае, че движението е живот, че търсенето на истинските опори в него му придава смисъл. Стихотворенията на Мариана Кирова са като вдишване на света в неговите форми. В този поетически свят мъжът има различни превъплъщения, той е непознаваем така, както е непознаваема и душата на жената, която задава въпроса:

Кой си ти – аз не знам. И не питам.

И не искам, не искам да знам!

(„Кой си ти“)

Безспорно текстът, който завладява най-силно читателското въображение, е поемата „Завръщането на Лилит“. Силна, разтърсваща творба, която не дава отговори на читателя, а изисква размисъл за големия въпрос кого открива днес в душата си жената – Ева, или Лилит?

Богатите внушения  в стиховете на Мариана Кирова водят до голямата идея, че единствено обичта към живота е основа за разбирането на света.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата