УНСС алармира за неполучени пари от държавата

23 април, 2019 12:06 | Висше образование, Образование | Няма коментари

УНСС алармира за неполучени пари от държавата

През 2016 г. започна изграждането на нов учебен корпус на УНСС. Договорът, който беше подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г., и се основава на:

 – спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“;

–  потвърден ангажимент за осигуряване на 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г.

Поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта беше спряно през 2018 г.

От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т.ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма.

На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите.

Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет.

С настоящото отворено писмо ние – преподавателите, служителите и студентите от УНСС – се обръщаме към г-н министър-председателя, г-н министъра на финансите и г-н министъра на образованието и науката с призив:

Да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта в размер на 10.3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Убедени сме, че решение трябва и може да бъде намерено.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата